Забрањен увоз свиња у БиХ

В. З.
Забрањен увоз свиња у БиХ

Сарајево - Иако афричка свињска куга пријети да десеткује свињски фонд у појединим европским земљама, из надлежних институција БиХ истичу да нема мјеста паници, јер су предузели све мјере како би спријечили могућност да се овај опасни вирус појави и код нас.

Канцеларија за ветеринарство БиХ је, према ријечима њеног директора Љубомира Калабе, реаговала чим су регистровани први случајеви у Мађарској.

- До сада код нас није забиљежен ниједан случај афричке свињске куге. Након што су први случајеви забиљежени у Мађарској, ми смо одлучили да дјелујемо превентивно и донесемо одлуку о забрани увоза свиња. Она се не односи само на област Хевес из Мађарске, већ и на нека подручја Пољске, регион Злин из Чешке, те државе Естонију, Летонију, Литванију и Молдавију у којима су нешто раније забиљежени слични случајеви - истиче Калаба.

У упутству о забрани је наведено да је рампа спуштена и на увоз сјемена, свјежег меса и месних прерађевина од домаћих и дивљих свиња које нису обрађене на начин да се са сигурношћу може рећи да је уништен вирус афричке свињске куге.

- Уколико неко примијети нешто сумњиво, треба одмах да реагује и обрати се најближој ветеринарској установи - каже Калаба.

Афричка свињска куга је вирусна болест која није опасна за људе, али ни за друге животиње. Први симптоми заразе су повишена температура код животиње, губитак апетита и тешкоће са дисањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана