За седам дана готово 5.000 обољелих од грипе

Анита Јанковић-Речевић
За седам дана готово 5.000 обољелих од грипе

Бањалука - За седам дана у РС регистровано је 4.899 обољелих од грипа и обољења сличних грипу, што је, према подацима Института за јавно здравство РС, више него претходних година.

У институту су истакли да су у здравственим установама у РС преминула три пацијента од посљедица тешке акутне респираторне инфекције, те да је од 14. до 20. јануара у домовима здравља широм Српске регистрован 3.351 пацијент с акутном респираторном инфекцијом, док је пријављено њих 1.500 с обољењима сличним грипу. У истом периоду у Бањалуци, Приједору, Фочи, Невесињу и Требињу хоспитализовано је 48 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције.

- У том периоду тестиран је 31 пацијент, а код њих 25 је утврђен вирус инфлуенце А(Х1)пдм09. У овој сезони од укупног броја тестираних вирус је потврђен код 43 одсто случајева - подаци су Института за јавно здравство РС према којима је највише пацијената с обољењима сличним грипу било у регији Требиња и Источног Сарајева, док је највише случајева са тешком респираторном инфекцијом пријављено у Универзитетском клиничком центру РС и болници у Приједору. Највећи број обољелих који су затражили љекарску помоћ имао је од 30 до 64 године, те изнад 65 година старости.    

Начелница Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Нина Родић-Вукмир истакла је да се може очекивати пораст броја обољелих с обзиром на то да је почело друго полугодиште у школама.

- Врло је могуће да ће доћи до повећања броја обољелих код особа школског узраста у односу на претходне седмице с обзиром на то да је почела настава. Сваке године највећи број обољелих региструјемо током фебруара - рекла је Родић-Вукмир.

Она је истакла да је вирус грипе А(Х1)пдм09 присутан у сјеверној хемисфери већ готово десет година, те да је садржан у вакцини против грипа, што је веома значајно ради превенције болести и користи које имају сви они који су се вакцинисали ове сезоне.

- У институту је ове сезоне вакцинисано 1.600 особа и вакцинација се препоручује свим особама које желе да смање ризик оболијевања од грипа  - рекла је Родић-Вукмир.

У институту су апеловали на грађане да у наредном периоду скрате трајање посјета пацијентима у болницама и лицима у старачким домовима, те да избјегавају близак контакт с обољелима.

Забрана посјета

Дом за старија лица “Сунце” у Рогатици, у којем се налази више од 70 штићеника, забранио је посјете с циљем заштите здравља корисника од грипа. Сродницима штићеника из других општина посјета ће бити омогућена једном дневно у трајању од максимално 20 минута у посебној просторији. 

С. М.

 

 

Савјети за грађане

- примјењивати мјере личне хигијене,

животног и радног простора

- редовно прати руке

топлом водом и сапуном

- покривати уста марамицом

приликом кихања и кашљања

- провјетравати просторије

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана