За годину исписано 500 основаца због селидбе у иностранство

Анита Јанковић-Речевић
За годину исписано 500 основаца због селидбе у иностранство

Бањалука - Тренд исељавања грађана са ових простора чини се незаустављив, а пракса да у бијели свијет оде само један родитељ замијењена је одласком цијелих породица, што потврђују најновији подаци према којима је из основних школа у Српској током прошле школске године исписано 500 ђака због пресељења у иностранство.

 Основне и средње школе у Републици Српској годинама биљеже пад броја уписаних ученика, а лош наталитет главни је кривац за такво стање. Међутим, на све празније ђачке клупе значајно утичу и све чешће миграције домаћег становништва у земље западне Европе.

У билтену основног образовања Републичког завода за статистику наведено је да су школске 2014/2015. године у клупе сјела 95.223 основаца, док је ове школске године у основне школе уписано 89.630 ђака.

Према подацима из билтена, од 1. септембра 2017. године до 31. августа 2018. школу у РС промијенило је 1.424 основаца, а разлог исписа за 500 њих било је пресељење у иностранство, док су остали прелазили у друге школе унутар БиХ. Ако се у обзир узме да одјељење у просјеку броји 25 ученика, проста рачуница показује да је Српска за само једну школску годину изгубила 20 одјељења основаца, јер све више родитеља не жели да им дјеца одрастају на овим просторима. Да миграције у иностранство постају све већи проблем показују и подаци да се у школској 2016/2017. години исписало 330 ђака, који су школовање наставили у бијелом свијету.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић за “Глас Српске” каже да је одлазак ђака честа тема на састанцима директора школа.

- Сви смо свјесни чињенице да сваке године школе уписују све мање ученика, а ако се тако настави, доћи ће до смањења броја одјељења и наставног кадра. У овом тренутку балансирамо смањењем броја ученика у одјељењима, али неминовно је да ће у једном моменту то морати стати. У развијенијим државама разреди броје између 28 и 32 ученика, а код нас одјељења у основним школама сада у просјеку имају по 21 ђака - појаснио је Дамјановић и додао да за сада нема назнака да ће пред почетак нове школске године доћи до затварања неких подручних школа због недовољног броја ученика.

Демограф Александар Чавић каже да су подаци Завода доказ обимности спољних миграција, те да се може очекивати да такав тренд буде настављен.

- Основни проблем је што се не ради ништа на праћењу људи који одлазе. Када бисмо имали регистар наших грађана у иностранству, од њих бисмо могли добити информације зашто су отишли, шта им је сметало овдје и онда конкретним мјерама мијењати стање, с циљем да се бар дио њих врати - рекао је Чавић.

Прекид школовања

Прекид школовања својствен је средњошколцима, који из бунта или ступања у брак напуштају школу, међутим то није ријеткост ни у основним школама. Према подацима Републичког завода за статистику током прошле школске године учионице је заувијек напустило 50 основаца, а највише њих то је урадило из личних разлога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана