Возачи дугују 19,7 милиона КМ за саобраћајне прекршаје

nezavisne.com
Возачи дугују 19,7 милиона КМ за саобраћајне прекршаје

Сарајево, Бихаћ - Возачи у БиХ за претходних неколико година, а закључно са 2017, због неплаћених казни за саобраћајне прекршаје дугују чак 19,72 милиона марака!

Из Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) "Независним" је потврђено да возачи у Федерацији БиХ према прекршајним налозима издатим са статусом "прекорачени рок плаћања", односно статусом "казне које нису плаћене" дугују 12,2 милиона КМ, у Републици Српској 6,8 милиона и у Брчко дистрикту 720.000.

Велики проблем, како истичу наши саговорници, представљају и странци који  дођу у БиХ, те возе туђа возила и праве велики број прекршаја за које се не може извршити наплата.

У Кантону Сарајево само у првих 15 дана ове године издато је 1.300 казни, а од тога више од 400  гласе на странце. Из МУП-а КС нам је потврђено да су у 2017.  издали 187.285 прекршајних налога, а да су наплаћена њих 151.952.

То значи да је ненаплаћено 35.333 налога, што су вишемилионски дугови с обзиром на то да се казне крећу од 30 до 1.000 КМ.

На подручју Унско-санског кантона током протекле године забиљежено је 137.000 саобраћајних прекршаја који се односе на прекорачење дозвољене брзине, а занимљиво је како се чак 63 одсто учињених прекршаја односи на возила са страним регистарским таблицама.

"Наш систем видео-надзора и радарске контроле на подручју овог кантона евидентирао је 87.000 саобраћајних прекршаја чији су виновници возила са иностраним регистарским ознакама", казала је Снежана Галић,  портпарол полиције УСК за "Независне".

Такођер, занимљиво је и како су возачи страних возила најнеуредније платише казни, тако да је, према подацима полиције у УСК, протекле године остало ненаплаћено више од 250.000 марака, а највећи број њих, силом закона, временом застаријева и није их могуће наплатити.

Један од проблема односи се и на стране држављане који изнајмљују возила којима онда чине саобраћајне прекршаје.

Када је у питању Средњобосански кантон, у прошлој години је због  прекршаја у саобраћају изречено казни од 887.550 КМ. Од осталих мјера које су полицијски службеници предузимали у овом кантону треба напоменути и податак да је из саобраћаја током 2017. искључено 1.210 возила, углавном због нерегистрованости или техничке неисправности. Такођер, из саобраћаја је искључено 1.479 возача због вожње под утицајем алкохола и 565 возача због управљања возилом без положеног возачког испита.

Момчило Новаковић, предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома БиХ, истиче да је ненаплативост прекршаја дугогодишњи проблем који се споро и тешко рјешава, те да су највећи проблем  возачи који најчешће нису власници аута.

"Проблем су и ентитетски закони о прекршајима. Ево, рецимо, у ФБиХ не можете наплатити казну некоме ко није запослен и ко је на бироу. Па је у ФБиХ  био случај да је један човјек по основу прекршајних  казни дуговао  више од 40.000 КМ", каже Новаковић.

Због слабе наплативости прекршајних казни када су у питању непоштивање саобраћањих знакова, те прекорачење брзине и вожња у алкохолизираном стању Вијеће министара БиХ недавно је утврдило Приједлог  закона о допунама Закона о прекршајима, чији је циљ да се ускладе прописи које примјењују овлаштена тијела и судови приликом изрицања прекршајних санкција.

"Допуне закона корак су напријед у отклањању уочених недостатака у вези са евидентирањем наплаћених новчаних казни и обезбјеђивању услова за праћење њихове наплате код издаватеља прекршајног налога", речено је у Вијећу министара.

Уз представнике Министарства правде у креирању нових законских рјешења учествовали су представници државних министарстава финансија и трезора, комуникација и промета,    Граничне полиције, Управе за индиректно опорезивање, ИДДЕЕА и Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана