Влада РС одобрила средства за збрињавање 1.441 радника

СРНА
Влада РС одобрила средства за збрињавање 1.441 радника

Бањалука - Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о одобравању средстава из Програма социјалног збрињавања радника у укупном износу од 828.100 КМ за збрињавање 1.441 радника из 58 предузећа који су процесом стечаја предузећа остали без запослења или су испунили услов за старосну пензију.

На данашњој сједници прихваћена је Информација о напретку пројекта Хитне помоћи и заштите од поплава у Српској са приједлогом нових пројектних мјера након мајских поплава, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У том контексту задужено је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да, у сарадњи са Министарством финансија покрене активност за уговарање друге фазе од 19.000.000 евра са ЕИБ-а и то за проширење краткорочних и хитних мјера, под истим условима како је уговорена и прва фаза у вриједности од 55.000.000 евра.

Мјере је неопходно провести, имајући у виду потребу да се финансирају ургентне и краткорочне мјере за санацију и доградњу система за заштиту од штетног дјеловања вода у Добоју, Модричи, Вукосављу, Шамцу, Бијељини и Бањалуци након катастрофалних поплава, које су у мају 2014. године задесиле шире подручје.

Влада је донијела одлуку о одобрењу исплате средстава са рачуна посебних намјена у износу од 500.000 КМ у циљу реализације дијела Уговора по Пројекту хитне помоћи заштите од поплава ЕИБ-а.

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о измјенама и допуни Одлуке о усклађивању акта о оснивању Клиничког центра Бањалука, по којој ће се највећа здравствена установа у Српској звати "Универзитетска болница - Клинички центар Бањалука".

Прихваћена је и информација о изградњи и опремању јужног крила Централног медицинског блока бањалучке болнице и задужени су Министарство здравља и социјалне заштите Српске и ЈЗУ Универзитетска болница Бањалука да проведу потребне процедуре и активности у реализацији завршних радова изградње и опремања јужног крила.

Министарство здравља и социјалне заштите задужено је да информише Владу о реализацији изградње и опремања јужног крила.

Влада Републике Српске упознала се са информацијом о финансирању Пројекта фаза три - Модернизација болница у БиХ, реконструкцијом Универзитетске болница Бањалука у изградњи и опремању јужног крила, те донијела одлуку о коришћењу средстава са рачуна посебних намјена у износу од 1.694.000 КМ, са циљем реализације овог пројекта.

Влада Српске прихватила је годишњи извјештај за област малих и средњих предузећа и занатско-предузетничку дјелатност у Српској за прошлу годину и задужила ресорна министарства да приликом израде законских рјешења, стратешких докумената и програма планирају подршку развоју малих и средњих предузећа и предузетништва.

Донесена је и одлука о прихватању задужења Републике Српске према Развојној банци Савјета Европе по Пројекту затварања колективних центара у износу од 18.169.412 евра, што је 30,28 одсто укупног износа кредита за БиХ, који износи 60.000.000 евра.

Циљ пројекта је осигурати лицима, која су интерно расељена током ратних дејстава у периоду 1992-1995. година, као и другим корисницима колективних и алтернативних смјештаја, специфична стамбена рјешења, социјално стамбено збрињавање и институционалну његу прилагођену степену угрожености корисника.

Влада је дала сагласност Министарству породице, омладине и спорта на План утрошка средстава за период од 1. јануара до 30. септембра ове године.

Влада Републике Српске донијела је Рјешење о именовању Гојка Васића за директора Полиције Српске на период од четири године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана