Влада ФБиХ даје грађанима ваучере вриједне 200 КМ за одмор у БиХ

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - На данашњој сједници Владе ФБиХ у Мостару донесена је одлука о издвајању пет милиона КМ за помоћ туристичком сектору у БиХ.

Једна од одлука је и да ће грађани који одмор буду жељели провести у БиХ и који преко неке онлајн платформе резервишу смјештај, добити 200 КМ.

Ресорна министрица Едита Ђапо је након сједнице појаснила да они који буду жељели добити овај новац требају резервисати туристичку услугу у вриједности минимално 250 КМ. То значи да би грађанин за тај резервисани износ платио само 50 КМ, јер би од владе добио 200 КМ, преноси Кликс.

У ту сврху су издвојена два милиона КМ. Резервацију ће бити потребно извршити путен неке од онлине апликација.

"С обзиром на пораст цијена желимо да грађани барем један дио свог слободног времена проведу на одмору. Ваучер у износу од 200 марака дијелит ће се путем интернет платформи као што су екупон, купи.ба, одмориубих.ба и сличним платформама које продају туристичке пакете унутар Федерације БиХ", додаје Ђапо.

Сматра како би се путем кориштења ових платформи уклонила дискриминација, јер ће апсолутно свако ко плати картицом добити ваучер од 200 марака, док је најмањи пакет 250 марака.

"Наравно, овај програм ће трајати док се не потроше ова два милиона, а најкасније до 31. децембра ове године. Помоћи ћемо тако грађанима, али самим тиме и привреди. Надам се да ћемо овиме мотивисати грађане да посјете све љепоте Босне и Херцеговине", подвукла је она.

Влада ФБиХ је на приједлог Федералног министарства околиша и туризма, усвојила Програм утрошка с критеријима расподјеле средстава трансфера за развој туризма у ФБиХ, утврђених буџетом ФБиХ за 2022. годину у укупном износу од 5.000.000 КМ. Овим средствима обухваћено је пет програма.

Први програм, у износу од 2.000.000 КМ, предвиђен је за промоцију домаћег туризма субвенционирањем боравка грађанима Федерације БиХ у угоститељским објектима који пружају услуге смјештаја на подручју ФБиХ. 

Корисници ових средстава су правне особе регистроване у ФБиХ које, поред осталих активности, послују као интернет сервиси за продају туристичко-угоститељских услуга, с тим да су у 2021. години на тај начин реализовале више од 1.000 туристичких пакет-аранжмана путем онлине платформе и онлине плаћања. 

Посредством ових правних особа издават ће се ваучери пунољетним грађанима ФБиХ (домаћим туристима).

За програм подршке изнајмљивачима, а с циљем проширења и унапређења смјештајних капацитета и инфраструктуре у домаћинству и сеоском домаћинству у руралним предјелима, планирано је укупно 300.000 КМ. 

Износ је намијењен домаћинствима која имају категоризоване објекте. 

То значи да посједују рјешење надлежног федералног министарства о испуњавању минимално-техничких услова, те врсти и категорији објекта, или рјешење надлежног кантоналног или опћинског/градског органа, с најмање 20 посто учешћа властитих средстава у односу на вриједност пројекта за који аплицира.

Средства од 700.000 КМ намијењена су суфинансирању умјетног оснаживања у оквиру ски центара на скијалиштима у ФБиХ, а корисници су правне особе регистроване у ФБиХ, које управљају ски лифтовима и за то посједују употребну дозволу, те имају најмање 20 стално запослених и обезбијеђено најмање 50 посто учешћа властитих средстава у односу на вриједност пројекта.

За суфинансирање промоције туристичких потенцијала ФБиХ кроз израду и објаву промотивних материјала у електронском и штампаном облику на службеним језицима ФБиХ (њеб портала, дневних новина и магазина), који доприносе бољој информисаности домаћих туриста о расположивим понудама, ресурсима и капацитетима, планиран је износ од 500.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана