Успостављен систем упозоравања од поплава у сливу ријеке Врбас

В. П.
Успостављен систем упозоравања од поплава у сливу ријеке Врбас

Бањалука - Успостављање мреже 28 хидрометеоролошких станица у сливу ријеке Врбас за прогнозирање и правовремено упозоравање од поплава у вриједности 500.000 марака завршено је јуче.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић је рекла да је ријеч о дијелу пројекта "Интегрисање климатских промјена у смањење ризика од поплава у сливу ријеке Врбас", који спроводи УНДП у партнерству са овим Министарством.

- Мрежа садржи 28 хидрометеоролошких станица од чега је 20 падавинских, двије метеоролошке и шест хидролошких аутоматских станица. Оне ће омогућити мјерење водостаја, протока воде, падавина и других метеоролошких параметара у реалном времену како бисмо у случају потребе могли на вријеме да реагујемо - навела је јуче Голићева на обиљежавању завршетка радова на овом пројекту код једне од мјерних станица у Делибашином селу у Бањалуци.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић је додао да ће на територији града бити постављене три хидролошке, те по једна падавинска и метеоролошка.

Замјеник резидентног представника УНДП-а за БиХ Захира Вирани је рекла да је ово први систем ове врсте у БиХ на сливу Врбаса.

- Овај модел желимо пренијети на остале сливове ријека како бисмо добили јединствен систем раног упозорења  од поплава на овој територији - додала је Вирани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана