Укидају зграде без надзора, контрола тек кад се све заврши

nezavisne.com
Укидају зграде без надзора, контрола тек кад се све заврши

Бањалука - Грађевински дневници нису ажурни, надзор над грађењем се често не врши, а и када се врши, ангажују се лица која не испуњавају законске услове, наводе у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију, које захтијева од Инспектората РС веће ангажовање у контроли грађевинског сектора.

Инспекторату, тачније урбанистичко-грађевинској и еколошкој инспекцији, упућен је писмени захтјев да се благовремено ангажују, јер су код великог броја објеката у поступку издавања употребних дозвола уочени недостаци, који се углавном односе на вођење градилишне документације.

“Поред неажурног вођења грађевинског дневника, који, неријетко, овлаштени представник извођача и надзорни орган и не потпишу, уочено је да се врло често надзор над грађењем уопште не врши, већ се изјаве надзорног органа и овјера градилишне документације врше накнадно, кад су радови већ завршени и када је поднесен захтјев за издавање употребне дозволе”, кажу у Министарству.

Додају како за вршење надзора инвеститори често ангажују лица која не испуњавају услове у складу са законом, због чега се накнадно траже алтернативна рјешења која не гарантују да су радови током грађења изведени у складу с техничком документацијим и да имају прописани квалитет.

Уочено је, такође, да контролу квалитета уграђених грађевинских производа често обављају лица која за то немају одговарајуће овлаштење које издаје Министарство, што такође додатно усложњава поступак техничког прегледа објекта и издавање употребне дозволе.

“Очекујемо да се, у складу с надлежностима и овлаштењима, инспекција укључи од почетка грађења и контролише законитост и квалитет грађења током читавог трајања. Једино тако ће се благовремено спријечити уочене појаве и нећемо бити у ситуацији да се бавимо отклањањем посљедица, што је некада врло компликовано и скупо, већ ћемо отклонити узроке који доводе до тих појава”, изјавила је Сребренка Голић, министарка.

Из овог министарства су најавили како ће извршити контроле правних лица којима су издали лиценце, а чију је испуњености услова провјеравао Инспекторат РС.

“Уколико се током контроле евидентирају неправилности, контролисана предузећа ће бити санкционисана или умањењем датих овлаштења или укидањем лиценце”, нагласила је Голићева.

Са друге стране, у Инспекторату РС кажу како су им инспекције ангажоване у пуном капацитету, али да републичка урбанистичко-грађевинска инспекција тренутно броји седам инспектора, који инспекцијским надзором обухватају територију цијеле Републике Српске.

Ипак, и поред ограничених људских ресурса, у прошлој години су обавили 605 инспекцијских контрола, од којих је у свакој петој утврђен пропуст.

У првом полугодишту ове године, републички урбанистичко-грађевински инспектори извршили су 312 контрола, од чега је 58, или 19 одсто, било с утврђеним пропустима у раду.

“У свакој контроли с утврђеним неправилностима инспекција је према субјектима предузимала мјере прописане законом”, речено је у Инспекторату РС.

У Привредној комори Републике Српске кажу како се залажу за увођење реда у свим сегментима, па тако и у сектору грађевинарства и индустрије грађевинског материјала (ИГМ).

Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и ИГМ, каже како је у току израда закона о инспекцијама, те да се нада како ће приједлози из Коморе бити уважени и уграђени у ову регулативу.

“Сматрамо да су у питању добра и функционална рјешења, чијом ће се примјеном постићи гаранција квалитета, утицати на сузбијање сиве економије и, у крајњој мјери, постићи равноправна и конкурентна тржишна утакмица свих привредних друштава која учествују у овом процесу”, казао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана