УИО тражи дозволу да запосли 200 радника

Маријана Миљић
УИО тражи дозволу да запосли 200 радника

Бањалука - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ затражила је од Савјета министара БиХ сагласност за запошљавање 200 нових радника, потврдили су у овој институцији.

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић казао је да је званични захтјев за ново запошљавање прослијеђен Савјету министара и да чекају да ли ће му министри удовољити.

- Управа тренутно има око 2.500 запослених, а систематизацијом је предвиђено 2.690. Затражили смо да буде запослено око 200 нових радника и на тај начин попуњен број који је предвиђен систематизацијом радних мјеста - навео је Ковачевић.

Уколико Савјет министара изађе у сусрет захтјеву УИО, истиче Ковачевић, одмах ће бити расписан конкурс за пријем нових радника, како би што прије била испоштована систематизација радних мјеста.

У Министарству финансија и трезора БиХ потврдили су да су примили захтјев УИО и да је он у процедури.

- О захтјеву ће најприје мишљење дати Министарство финансија и трезора, а након тога ће бити прослијеђен на разматрање у Савјет министара - казала је портпарол Министарства финансија и трезора Наташа Крсман.

За сада није познато колико би УИО коштао пријем нових радника. У извјештају о раду УИО за прошлу годину наведено да је за бруто плате и накнаде издвојила 59,64 милиона марака.

Канцеларија за ревизију институција БиХ дала је овој институцији за рад у прошлој години мишљење са резервом, јер су, између осталог, открили да је УИО запослила 65 радника више него што им је одобрено. Канцеларија за ревизију институција БиХ је навела да је Управи одобрено да има 2.453 запослена укључујући и чланове и запослене у њеном Управном одбору. Међутим, ревизори наводе да је према подацима из Централног система за обрачун плата било 2.518 запослених.

У УИО су тада казали да је запошљавање иако није било одобрено оправдано јер им недостаје радника.

Запошљавање без конкурса

Управа за индиректно опорезивање БиХ је у периоду од 1. новембра 2014. до 18. новембра прошле године запослила на десетине особа без објављивања конкурса, а нову радну снагу је ангажовала на основу уговора на одређено вријеме.

Највише радника запослено је у том периоду у Регионалној канцеларији у Тузли - 23.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана