Угоститељске школе на ивици опстанка

Милијана Латиновић
Угоститељске школе на ивици опстанка

БАЊАЛУКА - Угоститељске школе широм Републике Српске налазе се на ивици опстанка, с обзиром на то да се ниједна не може похвалити испуњеним планом уписа у први разред за занимање конобар, а слична је ситуација и са куварима и посластичарима.

Рекли су то за “Глас Српске” директори школа, истичући да се број ученика уписаних за занимање конобар у већини случајева може избројати на прсте једне руке. Зашто је то тако не знају, с обзиром на то да су школе углавном опремиле учионице за практичну наставу и имају добре услове за школовање наведеног кадра.

Према сазнањима “Гласа” у бањалучку Угоститељско-трговинско-туристичку школу у први разред на смјер угоститељски техничар уписало се девет, а за конобара су уписана свега четири ученика.

Ситуација није сјајна ни у Средњошколском центру “Никола Тесла” у Броду.

- Планом уписа предвиђено је једно одјељење конобар/кувар, односно укупно 24 ђака. Међутим, уписано је по шест ученика за сваки од ова два смјера - рекла је директорица те школе Драгица Ивановић, изразивши наду да ће Министарство просвјете и културе имати слуха и одобрити овакво бројно стање. Она је додала да је слична заинтересованост свршених основаца за упис на ова занимања била и прошле године.

- Иако је други уписни рок још у току, ништа се неће промијенити - поручила је она.

Испуњеним планом уписа не може се похвалити ни Угоститељска и трговинска школа у Добоју, гдје је план за наредну школску годину био да у клупе сједне 120 ученика првог разреда, а уписано је свега 82.

- Уписано је 11 ученика за смјер кувар, девет за конобаре, а за пекар-посластичар укупно 13. Не разумијем зашто дјеца заобилазе ова занимања, не само код нас, него и у бањалучкој школи која такође има одличне услове за праксу. За занимање посластичар ресорно министарство даје стипендију у износу 100 марака мјесечно и плаћен превоз и опет нема довољно заинтересованих - рекао је директор школе Предраг Пашић.

У школама истичу да се у већини случајева свршени основци уписују на одређена занимања водећи се тиме гдје иду њихови другари из разреда или жељама родитеља, не гледајући да ли ће с неким занимањем сутра имати запослење или неће.

У ресорном министарству наводе да ће тачан број уписаних ученика у школској 2021/2022. години имати након што други уписни рок буде завршен и школе доставе податке. Навели су да је у протеклој школској години у средњим школама у области угоститељство и туризам у први разред уписан 691 ученик, од којих 88 на смјер конобар, а 64 на смјер угоститељски техничар.

Локали вапе за радницима

У угоститељским објектима широм Српске вапе за радном снагом, јер како кажу, конобара нема ни за лијека. Члан Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС “Хорека” Златан Татић рекао је да готово да нема локала у Бањалуци који не тражи раднике.

- Конобари су махом отишли да раде у Хрватску током љетне сезоне, јер су плате далеко веће него код нас и сада је највећи проблем недостатак радника - рекао је Татић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана