Угоститељи против забране пушења

Данијела Стоканић
Угоститељи против забране пушења

Бањалука - Угоститељи из Српске затражиће измјене Нацрта закона о заштити здравља становништва од дуванских производа, јер ће, како тврде, потпуна забрана пушења у кафићима и клубовима утицати на смањење промета, што би могло довести до гашења бројних радних мјеста.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма у РС Жељко Татић истакао је да ће, ако надлежни не прилагоде нацрт угоститељима, тражити да примјена овог закона бар буде пролонгирана за најмање двије године, јер како каже, прво треба порадити на подизању свијести грађана.

- Не можемо примјењивати правила Европске уније, чији члан нећемо постати за ко зна колико година. Осим тога, велики број странаца долази у Српску за празнике управо због тога што су неке ствари, попут пушења цигарета у кафићима и клубовима, дозвољене - казао је Татић.

Да ће се забране пушења у локалима одразити на пазар слаже се власник једног бањалучког кафића Горан Торлаковић, јер како каже становници имају обичај да конзумирају цигарете уз кафу и пиће.

- Хтјели ми или не закон ће бити донесен, али се надам да ће равномјерно бити примјењиван на све - рекао је Торлаковић.

Национални координатор за контролу дувана у РС Дарко Марковић тврдње угоститеља да ће због забране пушења бити затворен велики број локала, сматра апсурдним.

- Угоститељи су се уплашили да ће због забране пушења имати слабији промет, што није тачно. Тако су на почетку мислили и они на западу, па су се преварили, јер се данас код њих промет чак утростручио - рекао је Марковић.

Додао да је ново законско рјешење направљено према свим стандардима, а с циљем смањења број пушача.

- Намјера нам је да, између осталог, смањимо и изложеност непушача, посебно дјеце дуванском диму - казао је Марковић. Према његовим ријечима, у Српској свега 30 одсто становника конзумира цигарете, док ће остали, каже, засигурно подржати ову забрану.

Бањалучанка Јелена Шкорић поздравила је одлуку надлежних да буде забрањено пушење у угоститељским објектима.

  • Одем са другарицом у кафић да попијем кафу, а изађем као из сушнице. У тим локалима током дана неријетко буде и дјеце - казала је Шкорићева.

Забрана

Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење, који је у четвртак усвојила Влада РС, требало би да се нађе већ на идућој сједници Народне скупштине РС. Према нацрту, у свим затвореним јавним мјестима неће бити дозвољено конзумирање цигарета, а у угоститељским објектима више неће бити одвојених просторија за пушаче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана