У РС се гаси 80 одјељења

Драгана Келеч
У РС се гаси 80 одјељења

Бањалука - Да Република Српска има озбиљан демографски проблем, најбољи свједоци су средње школе, у којима ће на јесен у клупе сјести 1.980 ученика мање у односу на прошлу годину или за око 80 одјељења.

Према подацима Републичког педагошког завода РС, девети разред основне школе ове године похађа 12.235 ученика, док их је лани било укупно 14.215.

Да је из године у годину све мање ђака упозорава и предсједник Aктива директора средњих школа РС Предраг Дамјановић, који истиче да је само на подручју Бањалуке лани 500 ученика мање завршило девети разред основне школе него претпрошле године.

- И ове школске године очекујемо мање уписаних ђака него лани. Још немамо прецизне податке колико ће их у идућу школску годину бити уписано, али је евидентно да ће свака школа у Бањалуци имати бар једно одјељење мање него лани - казао је Дамјановић.

Истакао је да је ове седмице одржан састанак са директорима средњих школа регије Бањалука, гдје је разматран план уписа за идућу школску годину.

- Мање ђака подразумијева и мањи број часова, што ће се одразити и на задужење професора за идућу школску годину - истакао је Дамјановић.

Додао је да је на основу постојећих података договорено да у сваком одјељењу буде 26 ученика, изузев руралних подручја гдје може да буде мање ђака.

Предсједник Савјета за демографску политику Републике Српске Стево Пашалић рекао је да је већ годинама лоше стање када је у питању демографска слика школске популације.

- У школама се већ годинама смањује број ђака. Лоша демографија се прво осјећа у основним школама, гдје се у просјеку годишње упише око 2.500 мање првачића. То се ланчано преноси и на средње школе, у које аутоматски долази мање број свршених основаца - истакао је Пашалић.

Додао је да се мањим бројем ученика доводи у питање и број радних мјеста у школама, јер ако се из године у годину смањује број ђака, веома је могуће очекивати и смањење броја запослених.

- Многим радницима пријети да постану технолошки вишак, због тога што имају све мање ђака - додао је Пашалић.

Највећи град

Прошле јесени у РС било је 191 одјељење мање у односу на претходну школску годину.

Према подацима Министарства просвјете и културе, у 2011. години било је 5.392 одјељења, док је у 2012. формирано 5.201 одјељење.

- Највећи пад броја ученика био је у Хан Пијеску, Берковићима и Вукосављу, гдје је уписано око 45 одсто мање дјеце него лани - кажу у Министарству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана