У Неуму виђено јато делфина како пливају Јадранским морем

ГС
У Неуму виђено јато делфина како пливају Јадранским морем

НЕУМ - У Неуму су јутрос виђена четири делфина како пливају Јадранским морем, што је бројне туристе који су их видјели, као и грађане јединог града У БиХ на мору изненадило с обзиром на то да се њихова појава веже за велике воде и да су ријетка појава у БиХ водама.

 Појава делфина у Неуму је изазвала одушевљење код многих који су их настојали фотографирати и снимити својим апаратима за трајна сјећања.

У видеозапису се јасно види како је појава делфина изазвала међу проматрачима велики интерес својим начином пливања, јер су прво мислили како је ријеч о китовима, док нису уочили позната весела поскакивања делфина.

Делфини живе у скупинама, познатим по љубазности и интелигенцији, а њихова појава увијек буди велики интерес проматрача.

Научници свједоче да ови огромни водени сисари не представљају никакву пријетњу за човјека и нису ријетки на Медитерану, па и у Јадранском мору, али се углавном држе пучине и готово никад не залазе у мале заливе, нити се приближавају обали.

Неки вјерују да су се појавили, због корона кризе и смањења загађења мора, док други сматрају како је то евидентан показатељ климатских промјена.

Биолози кажу да су изузетно интелигентна бића, а њихова појава у босанскохерцеговачком мору без сумње је сензација за многе туристе и грађане који су их данас видјели и фотографирали у Јадранском мору.

Биолог Павле Спасојевић из Мостара појашњава да се делфини крећу за плавом рибом и да их је појава веће количине те рибе довела неумски акваториј што јесте занимљиво, јер они иначе више воле боравити у већим водама, гдје имају веће канале и већу концентрацију рибе, преноси Кликс.

"Они ће се у Неуму задржати док имају хране и док их неко не узнемирава. Заиста их је лијепо видјети у Неуму, али упозоравам све читатеље да су делфини законом заштићени и да их се не треба узнемиравати, да се њихов боравак може проматрати из даљине", закључио је Спасојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана