У Добој уложено око 5,6 милиона евра донаторских средстава

Срна
У Добој уложено око 5,6 милиона евра донаторских средстава

Добој - Град Добој је обезбиједио око 5,6 милиона евра у оквиру међународних пројеката пружања помоћи за опоравак од прошлогодишњих мајских поплава.

У оквиру Програма ЕУ за опоравак од поплава планирана улагања у град Добој износе око 4.557.412 евра, рекао је Енди Мекгафи, портпарол Делегације ЕУ у БиХ.

Укупан износ средстава за санацију јавних објеката у Добоју износи 3.182.548 евра.

Програм ЕУ за опоравак од поплава, који проводи UNDP у сарадњи с Уницефом и ИОМ-ом, реализије се у периоду од августа 2014. до октобра 2015.

Укупна вриједност Програма износи 43,52 милиона евра од чега ЕУ обезбјеђује 42,24 милиона евра, а преосталих 1,28 милиона евра суфинансира Развојни програм УН.

У оквиру Програма, у Добоју је завршена санација 11 јавних објеката, двије предшколске установе, седам школа, зграде градске администрације и Центра за социјални рад, а у току је санација Дома здравља у Добоју.

До сада је окончана санација старог и новог објекта предшколске установе "Мајка Југовића", Средњошколског центра у коме су смјештене Средња  економска школа, Угоститељска  и трговинска школа, Саобраћајна и електротехничка и  Техничка школа, те основних школа "Вук Караџић" Добој, "Ђура Јакшић" Подновље - подручна школа Мајевац, "Озрен" Пакленица Доња, зграда Градске администрације Добој и Центар за социјални рад Добој.

Санациони радови на јавним објектима највећим дијелом укључују електричне инсталације, нове системе за гријање и санитарне чворове, подове, замјену столарије, реновирање зидова, обнову фасаде и крова, те намјештај и опремање школа и предшколских установа.

У обнову стамбеног фонда уложено је 695.357 евра, а планирана су средства од 1.229.913 евра за 283 стамбене јединице. До сада су завршени радови на 119 стамбених јединица, а радови су у току на 41 стамбеној јединици.

Додатна средства уложена су у обнову три путна правца на подручју града Добоја у укупном износу од 22.241 евра.

Програм ЕУ за опоравак од поплава обезбјеђује финансијску подршку за пет малих и средњих подузећа у Добоју у укупном износу од 122.710 евра.

У оквиру програмске компоненте за пољопривредни опоравак биће објављена два јавна позива за одабир корисника, а оба позива ће укључивати Добој.

У оквиру ових јавних позива предвиђен је одабир корисника за дистрибуцију пољопривредне опреме/алата, перади и стакленика до 100 метара квадратних с циљем пружања помоћи социјално угроженим категоријама становништва, те корисника пољопривредника за дистрибуцију пакета помоћи за одрживост.

До краја провођења Програма, који је предвиђен за октобар 2015, активности на подручју града Добоја биће усмјерене на завршетак текућих пројеката и санацију преосталих јединица стамбеног Фонда.

Осим ЕУ, у пружању помоћи у опоравку од поплава у БиХ учествују и остали донатори који су до сада издвојили 16 милиона долара, речено је Срни у Канцеларији UNDP-а БиХ.

Ова средства имплементирају се путем програма УН "Данас за нас" у општинама погођеним поплавама.

Ријеч је о средствима Норвешке, САД, Велике Британије, Француске, Швајцарске, Ирске, Холандије, Белгије, Аустрије, Словачке, Румуније, Србије, БиХ кроз пројекте суфинансирања, Фондације Новак Ђоковић и УН.

У општину Добој уложено је више од 2,2 милиона КМ, а ријеч је о донацијама Норвешке, међународне организације ЕХО, UN CERF -а и Словачке.

Средствима норвешке Владе од 837.000 КМ, UNDP је обновио Топлану у Добоју која је од огромне важности за цијели град.

Средствима ЕХО-а и Словачке обезбјеђује се опрема за Дом здравља Добој која укључује санитетско возило, путничка возила, медицинску опрему, IT опрему, мобилну клинику, те осталу опрему.

Водовод у Добоју помогнут је водопумпама и алатима неопходним за успјешније санирање посљедица поплава.

Захваљујући UN CERF средствима, UNDP је од јуна до октобра 2014. године финансирао активности чишћења корита ријеке Босне у општини Добој.

Посебан фокус интервенције био је на рашчишћавању наноса у подножју Жељезног моста под пиротехничким надзором због опасности присуства мина и минско-експлозивних средстава. Вриједност инвестиције је око 100.000 КМ.

Планиране су активности на чишћењу канализационих система и репарацији пумпи уз финансијску подршку Велике Британије у вриједности од око 340.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана