У Дервенти и Прњавору ужурбано раде да спасе породилишта

М. Л.
У Дервенти и Прњавору ужурбано раде да спасе породилишта

Дервента - Модернизација породилишта у Дервенти и Прњавору је у току, а уколико до љета не успију опремити операционе сале и обезбиједити анестезиолога, од Министарства здравља и социјалне заштите РС затражиће продужење рока за испуњење услова.

Потврдили су то у домовима здравља у ове двије општине, гдје породилишта функционишу читав вијек. Новим правилником о условима за почетак рада здравствене установе, који је Министарство донијело у јуну прошле године, предвиђено је да породилишта морају имати операциону салу са опремом и анестезиолога. Директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран каже да су започели реконструкцију простора у којем ће се налазити операциона сала.

- Просторију коју већ имамо потребно је проширити и уредити како би испуњавала све стандарде. Дио опреме смо обезбиједили размјеном са другим здравственим установама, а у идућем периоду слиједи набавка столова, лампи и преостале опреме за коју ће бити расписан тендер - рекао је Шаран.

У Министарству здравља кажу да су одобрили захтјев ове здравствене установе за специјализацију анестезиолога. Директорица Дома здравља у Прњавору Свјетлана Малић каже да преговарају о запошљавању анестезиолога.

- Општина ће нам помоћи када је у питању реновирање просторија и надам се да ће рок бити продужен како бисмо сачували породилиште - рекла је Малићева.

Општине Дервента и Прњавор планирале су у буџетима за ову годину укупно 330.000 КМ за спас породилишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана