У Братунцу основана прву женска пољопривредна задруга

РТРС
У Братунцу основана прву женска пољопривредна задруга

Братуац - Скоро дупло мања откупна цијена малине од прошлогодишње је произвођаче у средњем Подрињу довела до губитака и већих улагања него зараде.

Већини се, због многобројних посрединка и препродаваца, ова пољопривредна грана није исплатила. Да ли би удруживање у пољопривредне задруге и оснивање мини хладњача, помогло развоју малинарства?

Пет жена из Братунца удружило је своје снаге. Засадиле су десет дунума малине, направиле хладњачу и оснивањем прве женске пољопривредне задруге не желе да зависе од великих хладњача, препродаваца и трговаца малином, који огромним маржама зарађују више него сами произвођачи.

Жељана Пјевалица каже да су оснивањем задруге жељеле да заокружимо циклус, тј. да своје малине и оне од коопераната не препродају, већ да је директно пласирају за извоз.

Хладњачари су ове године понудили свега 1,9 КМ по килограму, чиме произвођачи не могу покрити ни трошкове. Ове жене изградиле су мини хладњачу капацитета 50 тона, план им је да замрзнуту малину продају крајњим корисницима.

Земљорадничка задруга „Жена“ из Братунца, поред коопераната, ангажује и неколико десетина сезонских радника

Гордана Марковић каже да током радова на окопавању и берби ангажују тридесетак радника.

Идеја задругарства и директног учешћа произвођача на тржишту и у извозу малина, мора добити подршку релевантних институција, истичу у овој задрузи.

- За све то нам је потребна подршка, као финансијска, тако и едукативна и локалне заједнице и ресорног министарства“ - нагласила је Пјевалица.

У Средњем Подрињу више од 20.00 домаћинстава живи искључиво од производње малина. Због мале откупне цијене организовали су и неколико протеста, истичући да су преварени од стране разних откупљивача, извозника и манипулатора, јер је цијена овог воћа у земљама западне Европе и до десет пуда већа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана