Тројеручица са Свете горе донијела наду

Анита Јанковић
Тројеручица са Свете горе донијела наду

Бањалука - Хвала пресветој Богородици Тројеручици која је омогућила да јој се с вјером у Бога поклонимо, осјетимо њену благодат и замолимо за опроштај гријехова, здравље и добро наших најмилијих и цијелог народа у РС.

Говорили су овако у недјељу увече бројни православни вјерници, који су дошли у Придворни храм Свете тројице у Бањалуци да свечано дочекају чудотворну икону Богородице Тројеручице са Хиландара. Унутрашњост храма није била довољна да прими на стотине вјерника, који су жељели да се поклоне икони и затраже њен благослов.

Бањалучанка Стана Ђајић на свечани дочек ове чудотворне иконе дошла је са малим унуком.

- Ово је нешто најдивније што се могло догодити нашем граду, а то показује и бројност народа који је дошао да се поклони Пресветој Богородици. Због унука нисам успјела ући да цјеливам икону, јер не може стајати у реду, али наредних дана ћу засигурно доћи - казала је Ђајићева.

Овај свечани чин није жељела да пропусти ни Славица Кнежевић, која је дошла чак из Приједора да би се, како каже, помолила пред иконом Тројеручице за здравље и срећу.

- Слава Богу што сам данас овдје да могу осјетити њену благодат. Богородица чува све наше најближе, па чак и непријатеље милује и штити. Спаја нас с Господом и свим светитељима - рекла је Кнежевићева.

По благослов је дошла и Мара Митровић из Бањалуке.

- Мило нам је што смо дошли да се поклонимо и прекрстимо пред ликом Богородице Тројеручице. Замолила сам је за себе, породицу и најмилије да нам свима буде добро, као и свима који живе у нашој Републици - казала је она.

Дочеку иконе присуствовали су и бројни свештеници Бањалучке епархије, а богослужење је предводио владика бањалучки Јефрем, који је истакао да је Богородица Тројеручица заштитница рода људског и нашег народа, који је напокон дочекао да јој се поклони у Бањалучкој епархији.

- Нека нам омогући да пребродимо ово тешко вријеме и уђемо у мирније воде нашег живота. Нека благослов Божији и благослов Богородице Тројеручице буде са свима вама - бесједио је владика Јефрем.

Икона ће у храму Свете тројице бити до вечерње службе у суботу, а након тога ће бити трајно устоличена у манастиру Осовица код Српца. Сви они који желе да се поклоне пред иконом Пресвете Богородице Тројеручице могу то учинити од осам до 18 часова, када ће се читати акатист Богородици. Копија иконе израђена је по узору на оригиналну икону, која се никада не износи са Свете горе.

Тројеручица

Епископ бањалучки Јефрем истакао је да икона Пресвете Богородице Тројеручице још од времена Светог Саве борави у Светој гори, а од 15. вијека стоји на игуманском трону и сматра се највећом светињом хиландарске цркве и заштитницом манастира.

- Зове се Тројеручица, јер се на њеном лику може видјети трећа рука у име и спомен када је светом Јовану Дамаскину на чудесан начин зацијелила одсјечену руку, коју му је посјекао калиф из Дамаска. И тада, као знак захвалности дао је урадити трећу руку Богородици, која се од тога дана зове Тројеручица - испричао је владика Јефрем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана