Током дана престанак падавина, снијег успорио саобраћај

Срна
Током дана престанак падавина, снијег успорио саобраћај

Бањалука - Престанак падавина у Републици Српској и Федерацији БиХ очекује се током дана, али ће се задржати хладно вријеме.

На југу Херцеговине јутрос ће углавном бити суво са слабом кишом или сусњежицом понегдје, а могућа је и појава веома слабог снијега, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.
Током дана падавине ће престати, али ће остати облачно и прохладно вријеме. Поподне и увече очекује се разведравање.

Дуваће слаб вјетар сјеверних смјерова, у Херцеговини умјерена бура.

Јутарња температура ваздуха од минус три до нула, на југу до два степена, а максимална дневна од нула до четири, на југу до 10 степени Целзијусових. У вишим предјелима температура ваздуха током дана остаће у минусу.

Према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, јутрос преовладава облачно вријеме са снијегом, а у Херцеговини претежно облачно и углавном без падавина.

На Бјелашници је јутрос у 7.00 часова измјерено минус 12 степени, на Хан Пијеску минус седам, на Чемерну и у Ливну минус шест, на Сокоцу и Иван-седлу минус пет, на Мраковици и у Источном Дрвару минус четири.

У Кнежеву су јутрос измјерена минус три степена, Мркоњић Граду, Сарајеву, Бугојну, Невесињу и Гацку минус два, Сребреници, Тузли, Зеници, Јајцу и Ливну минус један.

У Бањалуци, Бијељини, Добоју, Вишеграду, Дрвару, Градачцу, Српцу, Зворнику, Фочи, Рудом јутрос је било нула степени, а један степен изнад нуле у Приједору, Новом Граду, Градишци, Рибнику, Санском Мосту и Горажду.

Четири степена измјерена су у Мостару, пет у Требињу, а шест у Стоцу и Чапљини.

Висина снијега јутрос у 7.00 часова на Бјелашници је износила 113 центиметара, у Купресу 45, на Мраковици 25, Мркоњић Граду 20, у Бихаћ, Рибнику и на Хан Пијеску 19, у Кнежеву 17, на Иван-седлу 12, у Јајцу 10.

На Сокоцу снијег је висок девет центиметара, у Бугојну седам, Сребреници пет, Бањалуци и Дрвару четири, Градачцу, Ливну, Приједору и Санском Мосту три центиметра.

У протекла 24 часа падавина је највише било у Источном Дрвару, затим Рибнику, на Мраковици, у Градишци, Бањалуци, Мркоњић Граду, Приједору, Добоју, Новом Граду. /крај/мсб

Снијег успорио саобраћај

Сњежне падавина успориле су саобраћај на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.

Коловози су претежно мокри и засњежени, а у вишим предјелима и преко планинских превоја има угаженог снијега и могућа је поледица. 

Угаженог снијега има и на путним правцима Бугојно - Купрес - Ливно, Гламоч - Млиниште, Каоник - Нови Травник - Бугојно, Горњи Вакуф - Прозор, те на дионици Бихаћ - Босански Петровац - Кључ, гдје је на снази забрана саобраћања за теретна возила са приколицом и за шлепере. 

Додатне потешкоће на дионицама у западним и сјеверозападним крајевима причињава јак вјетра који на појединим мјестима ствара сњежне наносе. 

Због ниске температуре ваздуха поледица је могућа и у нижим предјелима. 

Дежурне екипе зимских служби су на терену, чисте и посипају критичне дионице.

Учестали су одрони камења, посебно на дионицама Добро Поље - Миљевина - Брод на Дрини, Бањалука - Теслић, Мркоњић Град - Црна Ријека, Језеро - Ново Село, Карановац - Кнежево - Угар, Братунац - Скелани, Љубовијски мост - Дрињача и Шековићи -Цапарде.

Због деминирања данас ће од 13.30 до 14.00 часова на магистралном путу Добој - Станић Ријека, на локалитету код тунела према Станић Ријеци и на раскрсници прије тунела, долазити до привремених обустава саобраћаја.

На снази је забрана саобраћаја за возила чија укупна маса прелази 12 тона и која су дужа од осам метара на магистралном путу Брод на Дрини - Шћепан Поље, на граници према Црној Гори.

И даље је на снази обустава саобраћаја на дионици магистралног пута Костајница - Козарска Дубица у мјесту Вриоци. За вријеме обуставе возила се преусмјеравају на привремену обилазницу у непосредној близини. 

У мјесту Бочац, на дионици магистралног пута од Карановца према Угару, на граници Републике Српске и Федерације БиХ, због активираног клизишта, возила саобраћају једном траком.

Једном траком возила саобраћају и на регионалним путевима Укрина - Горња Вијака и Карановац - Митровић.

Због изласка грађевинских машина и возила ангажованих на изградњи аутопута Бањалука - Добој измијењен је режим саобраћаја на дионицама магистралних путева Шешлије - Јоховац и Јоховац - Руданка.

Саобраћај је и даље обустављен у Бабајићима, на дионици магистралног пута Симин Хан - Калесија. У функцији је обилазница преко Дубрава.

На граничним прелазима нису евидентирана дужа задржавања. 

Из АМС возачима савјетују опрезну вожњу прилагођену стању и условима на путу, уз обавезну употребу зимске опреме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана