Све мање радника у сивој зони

Свјетлана Ђуричић
Све мање радника у сивој зони

Бањалука - Да борба против рада на црно у Српској даје све конкретније резултате, потврђују подаци према којима су инспектори у првих девет мјесеци затекли 354 непријављена радника, док је у истом периоду лани без уговора о раду откривено њих 498.

Према подацима Инспектората РС, њихови инспектори су до краја септембра обавили 10.664 контроле, у којима су затекли 326 непријављених радника.

- У истом периоду прошле године од 10.690 контролисаних радника, њих 402 или четири одсто нису имали регулисан радно-правни статус са послодавцем - рекли су из Инспектората и додали да се ангажовање радника на црно најчешће констатује у области угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета, грађевинарства, те услужним дјелатностима.

Из Инспектората наглашавају да је измијењен пропис који је послодавцу остављао могућност да у року од пет дана од дана закључења уговора о раду пријави радника код надлежних фондова осигурања.

- У пракси је то доводило до злоупотреба, гдје су послодавци у тренутку контроле тврдили да је радник почео са радом прије пар дана и тек у остављеном року регулисали статус радника. Измјенама Закона о пореском поступку прописано је да пријаву за регистрацију у Јединствени систем обвезника доприноса послодавац подноси најкасније један дан прије ступања запосленог на рад код послодавца, чиме се значајно смањује могућност потенцијалних манипулација од стране несавјесних послодаваца - казали су из Инспектората за “Глас Српске”.

Реформским мјерама које је предузела Влада РС, од 2016. године рад на црно могу да контролишу сви инспектори Инспектората РС у примарним областима надзора, као и инспектори Пореске управе РС и Републичке управе за игре на срећу, док су тај посао раније обављали само инспектори рада. На тај начин повећан је број инспектора и контрола у овом сегменту. Из Пореске управе РС су казали да њихови инспектори не иду стриктно у контролу откривања непријављених радника, већ то раде у оквиру редовних и контрола евидентирања промета путем фискалних каса.

- Тако је у првих девет мјесеци ове године откривено 28 радника који нису били пријављени у Јединствени систем, док је у истом периоду лани откривено 95 радника на црно - нагласили су из Пореске управе.

Из Републичке управе за игре на срећу су рекли да њихови инспектори током 2018. године нису затекли непријављене раднике.

- Током 2017. године затечен је један непријављен радник - казали су из Републичке управе за игре на срећу.

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић ипак сматра да подаци надлежних не одражавају стварно стање.

  • Тамо гдје постоји рад на црно, инспектори не долазе. Потребне су промјене Закона о инспекторату и Закона о раду, јер ће тек тада бити могуће сузбити рад у сивој зони - нагласила је Мишићева.

Казне

Законом о раду прописане су казне од 5.000 до 20.000 КМ за послодавца који прими на рад радника, а да претходно није закључио уговор о раду с њим и није га пријавио на обавезне видове осигурања.

У Инспекторату су додали да је републичка инспекција рада за девет мјесеци 2018. по различитим основама послодавцима изрекла казне тешке 781.800 КМ, од чега се 220.550 КМ односи на рад на црно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана