Свака година тамна успомена

Милијана Латиновић
Свака година тамна успомена

Бањалука - Свака година родитељима је тамна успомена на дјецу које више нема и која би данас имала 23 године, рекла је Жељка Тубић - мајка једне од беба које су умрле у бањалучкој болници након што им због санкција није могао бити допремљен кисеоник.

Паљењем свијећа и полагањем цвијећа на споменик 12 звјездица у Бањалуци су у петак обиљежене 23 године од смрти беба.

- Наше дјеце више нема због неумољивости Савјета безбједности УН да 1992. године буде допремљен кисеоник у Клинички центар Бањалука - рекла је Тубићева, која је и секретар Удружења “Дванаест беба”.

Она је рекла да је Удружење немоћно да само подигне тужбу против Савјета безбједности УН пред судом у Стразбуру.

Премијер РС Жељка Цвијановић рекла је да је смрт 12 беба најстрашнији злочин који је не само породична већ и национална трагедија.

- На овај начин тешко је нападнута РС још прије 23 године. Другачије је кад се воде битке, а другачије када тек рођеном бићу ускратите право на живот не дозвољавајући допремање кисеоника - нагласила је Цвијановићева.

Замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић рекла је да је на свима дужност да проносе истину о смрти 12 беба.

- У новијој историји Бањалуке ово је један од најтужнијих догађаја када смо због неразумне, нехумане и нечовјечне одлуке свјетских моћника изгубили 12 беба које би данас били одрасли људи - рекла је Бркићева.

Предсједник републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић је рекао да спомен-обиљежје “Живот” даје симболику животу.

- Више десетина дјеце било је у логорима, а дјевојчице су чак и силоване. Једна од њих имала је девет година и од посљедица силовања је умрла - подсјетио је Митровић.

Вијенце и цвијеће код спомен-обиљежје “Живот” положили су мајке умрлих беба, Цвијановићева, потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, изасланик предсједника РС Миладин Драгичевић,  конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Мира Пекић, те представници бројних удружења.

Слађана Кобас

Прва беба умрла је 22. маја, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. “Тринаеста звјездица” Слађана Кобас умрла је 13 година послије. Једина преживјела беба живи са тешким физичким и менталним оштећењима.

 

“Дванаест звјездица”

 

Ја не молим за себе

како је суђено и биће

ал' реците господине да л'

вас пеку ове сузе да л' спавате?


У исти дан рођени

у исти дан ваш оштар мач пресуди

и питам се господине

који бог има моћ да вам опрости.  

 

Дванаест звјездица

с неба пало је ноћас на ваш длан, 

цијењени господине.

Дванаест звјездица с неба пало је

шта су скривиле, цијењени господине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана