Студенти Студентског центра догријавали собе па остали без струје

Анита Јанковић
Студенти Студентског центра догријавали собе па остали без струје

Бањалука - Студенти смјештени у другом павиљону Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци у петак су четврти дан кубурили са нестанком струје, што им је отежало учење и боравак у собама.

Откако су се послије божићних празника вратили у дом, студенти су свакодневно суочени са овим проблемом. Кажу да струје више немају него што је имају, а проблем је настао јер собе догријавају електричним гријалицама, због чега је дошло до искакања осигурача и фаза. 

- Приморани смо да користимо гријалице због слабе столарије и лошег гријања. У собама је веома хладно. Ове седмице, кад су температуре падале и 15 степени испод нуле, немогуће је било живјети без гријалице. Међутим, многи нису ни могли да их користе јер осигурачи искачу сваких десет минута - рекла је студенткиња Драгана Еремија.

У соби студенткиње Сање Г. струје није било у петак ни током наше посјете. Она каже да њој и цимеркама највећи проблем представља учење, јер се ближи испитни рок, а учити могу само док има дневне свјетлости. Немају гдје ни да чувају храну, јер је њихов мали фрижидер сада неупотребљив.

- У неким собама не раде сијалице, у неким утичнице, а код нас већ четири дана не ради ништа. Струја дође на сат-два и опет нестане - жали се ова студенткиња економије. 

Студенткиња Технолошког факултета која није жељела да јој објавимо име каже да је проблема са несташицом струје било и ранијих година, али је ове седмице проблем кулминирао.

- Раније, када би осигурач искочио, сами смо га враћали, али сада искачу фазе. У мојој соби не раде утичнице па не могу пунити телефон, хладно је, а не могу укључити гријалицу, испеглати одјећу, осушити косу. Боримо се и са топлом водом које има само ујутро и навече - прича ова дјевојка. 

Директор Студентског центра Зоран Бабић каже да су чести нестанци струје зими стари-нови проблем и да радници на одржавању инсталација санирају стање.

- Због екстремне хладноће дозволио сам студентима да користе гријалице иако је то забрањено, и то је створило преоптерећење и проузроковало искакања на мрежи. Овај проблем је годинама актуелан, али је сада нешто интензивнији јер су многи истовремено укључивали гријалице - рекао је.

Студентски центар је прикључен на градску "Топлану", али посједује калориметар па себи подешавају топлоту радијатора.

Нова столарија

У првом павиљону Студентског центра у понедјељак ће кренути замјена столарије, што би требало да обезбиједи топлије собе, а самим тим и смањи коришћење гријалица и оптерећење електромреже.

- До прве седмице фебруара столарија би требало да буде замијењена, чиме ће и проблем са струјом бити ријешен. У првом павиљону студенти ће престати да користе гријалице и растеретиће електромрежу - рекао је Зоран Бабић и додао да студенти неће остати без смјештаја док буду трајали радови, већ да ће привремено бити пресељени у друге собе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана