Студенти Електротехничког факултета у Бањалуци траже више времена и простора за учење

Драгана Орловић
Студенти Електротехничког факултета у Бањалуци траже више времена и простора за учење

Бањалука - Студенти Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци незадовољни су одлуком те установе да им боравак у читаоници умјесто до 22 ограничи до 21 час истичући да им је неопходно више времена и простора за учење.

Њихове студије изискују много рада, као и сате и сате проведене над књигом да би спремили и положили испите. Зато се надају да ће наићи на разумијевање, јер су некада и до поноћи, како кажу, могли остајати у просторијама факултета.

О овој проблематици јуче су разговарали и са руководством те високошколске установе. Изнијели су своје захтјеве и молбе, након чега им је речено да ће и даље недјељом моћи у читаоницу, али да факултет ипак не може радити дуже од 21 час. Наиме, првобитна одлука руководства била је да просторије факултета уопште не раде недјељом, што је случај и са осталим високошколским установама.

Предсједник Савеза студената Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци Милорад Кецман каже да им је од неизмјерног значаја да имају више времена које ће моћи провести у читаоници.

- Имамо дуга предавања, као и рачунарске и лабораторијске вјежбе. Неко ко редовно слуша све предмете увијек је до три-четири поподне на предавањима. Због тога нам је значајно дуже радно вријеме читаонице како бисмо имали више времена за учење - објашњава Кецман.

Додаје да им је обећана додатна учионица на првом спрату факултета, коју ће уз читаоницу, кад год буде слободна, моћи користити за учење.

- Ове недјеље моћи ћемо користити и читаоницу, али коначна одлука о томе биће донесена у понедјељак, јер сада трају испитни рокови - додао је Кецман.

Декан Бранко Блануша каже да се сложио да и даље студенти могу недјељом долазити у читаоницу да би учили, али да радно вријеме факултета не може бити дуже од 21 час.

- До тог периода ће им уз читаоницу бити обезбијеђена и још једна учионица коју ће користити за учење, али послије девет више није могуће остајати - рекао је Блануша.

Ново временско ограничење боравка на факултету Блануша објашњава тиме што касније на факултету нема никога од њиховог особља осим једног човјека из обезбјеђења.

- Све што смо могли дали смо им и обезбиједили. Дужи рад факултета није могућ, јер смо раније имали разних проблема због тога. Проналазили смо ујутро смеће по клупама, остатке хране или пића, као и оштећену или уништену имовину - објашњава Блануша.

Додаје да се нада да ће студенти разумјети ту одлуку, јер све што раде, раде, како тврди, због њихове безбједности и бољих услова за учење.

Настава

Бранко Блануша каже да је на Електротехничком факултету у Бањалуци тренутно око 500 студената, који су свакодневно индиректно или директно укључени у неки вид наставе.

- Наравно, наш укупан број студената је већи, јер ту има и апсолвената, као и оних који обнављају годину, али они не долазе свакодневно на факултет - рекао је Блануша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана