Штрајкачима Жељезница РС уплаћена плата, откази на путу

В. К.
Штрајкачима Жељезница РС уплаћена плата, откази на путу

Бањалука - Радници "Жељезница РС" који су у сриједу прекинули вишедневни штрајк глађу примили су августовску плату и регрес, али им се, тврде, спремају откази.

Бивши штрајкач Борис Шукало рекао је да су се изненадили када су видјели да им је уплаћен регрес, уз оцјену да им је на крају уплаћено и више него што су тражили, али да траже да се заштите права радника.

- Указали смо на непоштивање Закона о раду, да не постоји ни закон ни правилник о раду, а немамо колективног уговора. Здравствено осигурање нам одбијају од плате, а не иде у фондове. Гдје иде новац, ко га краде. Док радимо претраге и налазе након штрајка глађу, припремају нам отказе. Покренут је дисциплински поступак јер се нас 12 није јавило шест дана на посао, а ко се не јави три дана, добија отказ аутоматски. Траже нам изјаве - рекао је Шукало.

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности РС Златко Марин казао је да је генерални директор Драган Савановић поново показао спровођење силе јер им није уплаћено оно што су тражили, а предсједник РС Милорад Додик обећао.

- Покренули су и поступак за отказе, али нико неће да каже гдје смо погријешили јер смо ми све урадили у складу са законом - рекао је Марин, подсјетивши да их је само примио Додик од званичних институција и представника власти.

Савановић у петак није одговарао за телефонске позиве, као ни портпарол тог предузећа Нада Савић-Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана