Српској недостају луксузни хотели: Нема смјештаја за богате госте

Милош Васиљевић
Српској недостају луксузни хотели: Нема смјештаја за богате госте

БАЊАЛУКА - Да би додатно унаприједила туризам и довела госте у великим групама, Српској је потребно више хотела са пет звјездица, а недостају и конгресне сале, али и смјештај нижих категорија за већи број људи на једном мјесту.

Туристички радници сагласни су да је ово рекордна сезона, боља и од најуспјешније 2019, али простора за напредак и побољшање и те како има.

Директор Туристичке организације РС Миодраг Лончаревић рекао је за “Глас Српске” да се у јеку сезоне тражи мјесто више посебно у Бањалуци, Требињу, Вишеграду и Јахорини, а баш ту недостаје додатних хотела, прије свега оних са пет звјездица којих у Српској има свега пет.

- Посебно је проблем када имамо велике туре. Осим тога, многи хотели немају конгресне сале, а тај вид туризма је исплатив и све популарнији код нас. Ту је ријеч о великим групама људи који, осим што учествују на семинарима и конгресима, уживају у другим садржајима, од гастро понуде до смјештаја - рекао је Лончаревић.

Према његовим ријечима, кинески туристи масовно посјећују Србију, а то прижељкују и наши туристички радници. Међутим, за тако нешто, истиче, требамо имати потребну инфраструктуру, односно капацитете да одједном смјестимо десетак аутобуса туриста.

- Да бисмо их привукли морамо имати и хотеле са пет звјездица, са свим пратећим садржајима, спа центрима, базенима, јер често траже хотеле са јасно прописаним критеријумима - рекао је Лончаревић.

Према његовим ријечима, многим локалним заједницама недостају паркинзи за аутобусе.

- Важан нам је сваки дио Српке, а предњаче Требиње због вјерског и Бањалука због манифестационог туризма - рекао је Лончаревић.

Стручни сарадник у Туристичкој организацији града Бањалука Младен Шукало истиче да највећем граду Српске недостаје конгресни центар.

- Недостаје нам још смјештајних капацитета, као што су ексклузивни хотели са пет звјездица, уз хотел високе категорије, али исто тако и они ниже категорије, али великог капацитета. Када организујемо фестивале имамо госте из цијелог свијета, а највећа замјерка им је што нису смјештени на једном мјесту - рекао је Шукало. 

Никола Кокић из Туристичке организације Требиње рекао је да је град подно Леотара добио хотел са пет звјездица прије четири године, али захтјеви туриста којих је из дана у дан више јесу све већи.

- Имамо један хотел са пет звјездица и то хотел “Панорама” у Граду сунца.  Такви објекти велика су предност јер туристи имају могућност да користе цијели комплекс. Услуга и  сам ентеријер заправо и одређују број звјездица, што код гостију често зна бити пресудно - рекао је Кокић.

Експанзија туризма изискује и нове хотеле са пет звјездица.

 - Требињу недостају и луксузни хотели, ланци којих има у великим градовима, али и популарним туристичким атракцијама - рекао је Кокић.

Напредак

Никола Кокић је рекао да је у Требињу у јулу евидентирано 25.560 ноћења туриста, што је за 51 одсто више у односу на јул 2022. године.

- Закључно са јулом регистровано је 108.306 ноћења туриста што је за 22 одсто више у односу на првих седам мјесеци прошле године, када је евидентирано укупно 88.234 ноћења туриста - казао је Кокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана