Споном науке и привреде оснажити економски раст

Анита Јанковић-Речевић
Споном науке и привреде оснажити економски раст

БАЊАЛУКА - Смјернице које могу довести до снажнијег економског раста и развоја домаћим привредницима, политичарима и студентима у петак је на Међународној конференцији о економском развоју и животном стандарду (ЕДАСОЛ 2019), која је по девети пут одржана на Паневропском универзитету “Апеирон” у Бањалуци, представили су академска заједница и други релевантни истраживачи из Српске и земаља окружења.

Циљ овог једнодневног научног скупа, који је организовао Факултет пословне економије Универзитета “Апеирон” а који је свечано отворио генерални секретар Владе РС Синиша Каран, био је да размотри стање и перспективе  друштвено-економског развоја земаља југоисточне Европе и кључних аспеката као што су макроекономски индикатори, тржиште рада, миграције и демографски потенцијали. 

Уводничар, проректор Универзитета “Синергија” Миленко Станић говорио је о кључним трендовима друштвеног развоја који детерминишу нашу будућност, док је предсједник Управе “Кроација ерлајнса” Јасмин Бајић изложио стратегију реструктурирања авио-компаније у функцији раста и унапређења пословања.

Декан Факултета пословне економије Санел Јакуповић истакао је да је овај научни скуп изњедрио 23 рада на којима је радило 48 аутора, а све с циљем да понуде рјешења за унапређење макроекономских индикатора који утичу на бољитак друштава и земаља у окружењу југоисточне Европе.

-  Радови учесника конференције, у зависности од испуњености критеријума, могу бити одобрени за рецензију у ЕМЦ Ревиењ - часопису за тржишне комуникације Универзитета “Апеирон”, који је ушао у престижну свјетску Тхомсон Реутерс базу - нагласио је Јакуповић. 

Он је истакао да ће закључке са конференције моћи користити сви заинтересовани, прије свега владе и кључни доносиоци одлука у земљама региона који могу унаприједити положај друштвено-економског развоја. 

- Научна заједница представља најновија достигнућа науке и технологије, а спона између науке и привреде је на држави, која треба да успостави регулаторне механизме како би привреда могла апсорбовати све оно што наука продукује у својим истраживања - казао је Јакуповић. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана