Sponom nauke i privrede osnažiti ekonomski rast

Anita Janković-Rečević
Sponom nauke i privrede osnažiti ekonomski rast

BANjALUKA - Smjernice koje mogu dovesti do snažnijeg ekonomskog rasta i razvoja domaćim privrednicima, političarima i studentima u petak je na Međunarodnoj konferenciji o ekonomskom razvoju i životnom standardu (EDASOL 2019), koja je po deveti put održana na Panevropskom univerzitetu “Apeiron” u Banjaluci, predstavili su akademska zajednica i drugi relevantni istraživači iz Srpske i zemalja okruženja.

Cilj ovog jednodnevnog naučnog skupa, koji je organizovao Fakultet poslovne ekonomije Univerziteta “Apeiron” a koji je svečano otvorio generalni sekretar Vlade RS Siniša Karan, bio je da razmotri stanje i perspektive  društveno-ekonomskog razvoja zemalja jugoistočne Evrope i ključnih aspekata kao što su makroekonomski indikatori, tržište rada, migracije i demografski potencijali. 

Uvodničar, prorektor Univerziteta “Sinergija” Milenko Stanić govorio je o ključnim trendovima društvenog razvoja koji determinišu našu budućnost, dok je predsjednik Uprave “Kroacija erlajnsa” Jasmin Bajić izložio strategiju restrukturiranja avio-kompanije u funkciji rasta i unapređenja poslovanja.

Dekan Fakulteta poslovne ekonomije Sanel Jakupović istakao je da je ovaj naučni skup iznjedrio 23 rada na kojima je radilo 48 autora, a sve s ciljem da ponude rješenja za unapređenje makroekonomskih indikatora koji utiču na boljitak društava i zemalja u okruženju jugoistočne Evrope.

-  Radovi učesnika konferencije, u zavisnosti od ispunjenosti kriterijuma, mogu biti odobreni za recenziju u EMC Revienj - časopisu za tržišne komunikacije Univerziteta “Apeiron”, koji je ušao u prestižnu svjetsku Thomson Reuters bazu - naglasio je Jakupović. 

On je istakao da će zaključke sa konferencije moći koristiti svi zainteresovani, prije svega vlade i ključni donosioci odluka u zemljama regiona koji mogu unaprijediti položaj društveno-ekonomskog razvoja. 

- Naučna zajednica predstavlja najnovija dostignuća nauke i tehnologije, a spona između nauke i privrede je na državi, koja treba da uspostavi regulatorne mehanizme kako bi privreda mogla apsorbovati sve ono što nauka produkuje u svojim istraživanja - kazao je Jakupović. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana