Снијег за сада није направио штету, али би воћу и поврћу могао да пресуди најављени мраз

GS
Foto: Facebook

Драстично ниже температуре, али и снијег, који је прије два дана погодио Српску, на срећу, нису направили штету у воћњацима.

Ипак, болан ударац могли би да задају мразеви прогнозирани за наредне дане.

Пољопривредници и воћари се хватају за главу, јер су свјесни да су временске неприлике ипак непредвидиве. Ако буде мраза, како кажу, то ће се одразити на квалитет и приносе усјева, поврћа и воћа.

Мразеви су најпогубнији за брескве, кајсије и трешње, док овакве услове не подносе ни пасуљ, махунарке, шећерна репа и соја. Међутим, ако буде минуса, велика штета неће заобићи ни узгајиваче јабука и шљива.

Воћари

Потврдио је то за Српскаинфо и предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић.

– Стање тренутно није алармантно, једино у појединим предјелима Поткозарја, гдје је било више снијега може доћи до лома грана и превртања стабала. Ове ниже температуре за сада воћу не сметају – рекао је Дојчиновић.

Нагласио је да хладније вријеме једино смета крушкама, јер она воли јако високе температуре.

– Страхујемо шта ће бити у суботу и да не дође до мраза, јер су најављене ниске температуре. Ако до тога дође, имали би велике штете, јер је ово једна од најосјетљивијих фаза за стабла и плодове – рекао је Дојчиновић и додао да би у том случају биле велике штете за јабуку.  

Објаснио је да доста произвођача има системе за орошавање, гдје се заледе плодови, а то веома може помоћи јабукама.

– Ти системи су веома скупу и нису доступни свима, а опет се сматра да не стварају толики ефекат колики је улог – рекао је он.

Шљива је, како каже, због веома високих температура у прошлом периоду дошла до одређених оштећења, али било је јако добро исцвјетавање.

С њим је сагласан и воћар Мирко Пјанић из села Церовљани код Градишке, који истиче да у тамошњим воћњацима за сада немају штете.

– Снијег у овом периоду неће направити штету ако температуре не падну испод нуле. Ако падну, онда ће бити проблем. Што је већи минус, то је већа штета – рекао је он.

Када је ријеч о осталим културама, каже, кукуруз је у сјетви и свакако му је требало влаге.

– Слична ситуација је и са пшеницом. Ово прољеће је било превише сушно, па је селу добродошла киша. Видјећемо шта ће се дешавати у наредном периоду. Само да не буде мразева и све ће бити добро – рекао је Пјанић.  

Ријеч из винограда

Од мраза страхују и у Козарској Дубици.

– Винова лоза још није у опасности, осим ако не буде мраз, који је предвиђен у петак на суботу. На то ћемо се припремити и бранити тако што ћемо палити сламу и стварати дим – рекао је власник тамошње винарије “Подрум Панић” Предраг Панић.

Повртари

Предсједник Удружења повртара РС Дарко Илић каже да је рано причати о било каквим негативним посљедицама, јер јер снијег пао прије свега два дана.

– Било би добро да нас мимоиђе мраз, јер је доста поврћа поникло, а прије свега кромпир – рекао је Илић.

Нагласио је да ће се у наредном периоду радити додатне заштите, преноси СрпскаИнфо.

– Када је ријеч о кромпиру, већ смо приступили наводњавању, јер смо имали дужи сушни период од 15 дана и ова влага је сада добродошла – рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана