Славен Дујаковић за "Глас Српске": Сектор осигурања на стабилним ногама

Милијана Латиновић
Славен Дујаковић за "Глас Српске": Сектор осигурања на стабилним ногама

БАЊАЛУКА - Сектор осигурања Републике Српске сачувао је стабилност упркос бројним неповољним утицајима, а добар пословни резултат из прошле настављен је и у првом полугодишту ове године, рекао је у интервјуу за “Глас Српске” директор Агенције за осигурање РС Славен Дујаковић.

- Развој и стабилност сектора осигурања у знатној мјери зависи и од опште економске ситуације, а не само од пословања друштава за осигурање и активности супервизора - рекао је Дујаковић.

Глас: Народна скупштина РС разматрала је извјештај агенције за прошлу годину. Какво је стање у сектору осигурања РС? 
Дујаковић: Сектор осигурања је лани био адекватно капитализован, односно исказано је више базичног капитала за 57,4 одсто и укупног расположивог капитала за 40,4 одсто у односу на законом прописане минималне износе. Друштва за осигурање са сједиштем у Српској су осигураницима и корисницима осигурања исплатила 72,9 милиона КМ или за 14,5 одсто више у односу на претходну годину. 

Глас: Како су осигуравајућа друштва пословала у прошлој години?
Дујаковић: Обрачуната премија на тржишту осигурања Српске, која укључује и премију коју су обрачунале и филијале из ФБиХ је 226,1 милиона КМ и већа је за шест одсто у односу на 2017. годину. Премија неживотног осигурања порасла је за 5,5 одсто, а премија животног за 8,4 одсто. Нето резултат је 28,8 милиона КМ, при чему је 11 друштава исказало нето добит од 32,7 милиона КМ, док су четири исказала губитак од 3,9 милиона КМ. 

Глас: Шта је допринијело таквом резултату?
Дујаковић: Агенција је лани покренула 23 контроле учесника на тржишту осигурања, а посебан значај дат је контролама тржишног понашања током закључивања уговора о осигурању од ауто-одговорности те се 11 покренутих контрола односило на ванредне контроле овог сегмента. Управо су циљане ванредне контроле, те изречене мјере имале значајне ефекте за побољшање показатеља пословања друштава.

Глас: Како оцјењујете рад осигуравајућих друштава у првом полугодишту ове године?
Дујаковић: У првом полугодишту 2019. године настављен је тренд раста премије осигурања. Укупно обрачуната премија друштава за осигурање са сједиштем у Српској, а које укључује и пословање у ФБиХ, износила је 113,1 милиона КМ, односно за 5,3 одсто је била већа у односу на прво полугодиште 2018. године. 

Глас: Шта су приоритети у раду Агенције за осигурање РС?
Дујаковић: Приоритети, које је агенција утврдила програмом рада за 2019. годину засновани су на наставку интензивног надзора у сегменту осигурања од ауто-одговорности, те доношењу подзаконских прописа утврђених измјенама и допунама Закона о друштвима за осигурање. 

Глас: Шта сматрате највећим проблемом у сектору осигурања?
Дујаковић: Потенцијалне опасности за стабилност сектора осигурања произилазе из околности да од 25 регистрованих друштава за осигурање, укључујући и друштва из ФБиХ која послују у Српској путем филијале, чак 22 друштва обављају послове у врсти осигурања од ауто-одговорности, што представља потенцијалну опасност за стабилност читавог сектора.

Глас: Слиједи избор директора агенције, да ли ћете се и Ви пријавити и шта очекујете?
Дујаковић: Да, поднио сам пријаву на јавни конкурс за избор и именовање директора агенције. Иако испуњавам све прописане услове и имам остварене позитивне резултате из текућег мандатног периода, у погледу очувања стабилности сектора осигурања и заштите интереса осигураника, није професионално да се у току трајања процеса избора директора изјашњавам о својим очекивањима. 
 

Либерализација 

Глас: Који су планови агенције за идући период?

Дујаковић: Пред нама је либерализација тржишта осигурања од ауто-одговорности те припрема за прелазак на регулаторни оквир, који је заснован на директиви солвентности 2. Те обавезе директно су у вези са процесом и обавезом испуњавања захтјева у процесу стабилизације и приближавања ЕУ. Како је актуелним законским оквиром предвиђено да “дјелимична” либерализација тржишта обавезног осигурања од ауто-одговорности, односно самостално одређивање премија од стране друштава уз сагласност агенције, ступа на снагу крајем 2020. године, у току су активности усмјерене на стандардизацију база података, које воде друштва за осигурање. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана