Ски-центар Игришта претворен у љуштуру

Маријана Миљић
Ски-центар Игришта претворен у љуштуру

Власеница - Правобранилаштво РС покренуло је у име Владе стечајни поступак у ски-центру "Игришта" код Власенице, а колике су размјере његовог уништавања јасно говори чињенице да из преостале имовине неће моћи бити измирени ни трошкови стечаја.

Стечајни управник у овом предузећу Владо Симовић каже да је стечај покренут због тоталне неликвидности у коју су запала "Игришта".

- У посљедње двије године судови су продавали имовину "Игришта" по изузетно ниским цијенама, да би била намирена дуговања за порезе, доприносе и остале дажбине. На списку продате имовине су и хотел предузећа, возила и све што је нешто вриједјело - навео је Симовић.

Захваљујући таквом расплету, истакао је Симовић, од имовине су остали једино ски-стаза, земљиште, девастирани монтажни објекти и један пословни простор, који је под хипотеком на основу дуга према Пореској управи РС.

- Земљиште и ски-стаза су у власништву Српске. Продајом девастираних објеката неће моћи бити намирени ни трошкови стечаја, а о дуговања према институцијама и другим повјериоцима да и не говоримо - казао је Симовић.

Он је навео да нема никакве шансе да ово предузеће, које је некада било узданица туризма у општини Власеница и њеном окружењу, буде спасено и да поново почне да ради.

- Најприје је била покренута ликвидација, али како предузеће има огромна дуговања, која не може да измири, покренут је стечајни поступак - рекао је Симовић и навео да ће укупна дуговања бити утврђена на рочишту заказаном за 23. јун.

Симовић је навео да "Игришта" тренутно имају три радника и да ће бити поднесен захтјев за повезивање њиховог радног стажа.

- Предузеће у посљедње вријеме није имало ни директора. Бивши директор Драженко Ерделић поднио је оставку и разријешен је дужности. Он није желио да сарађује са нама ни у ликвидационом, нити сада у стечајном поступку - рекао је Симовић.

Овај случај биће вођен у Окружном привредном суду у Источном Сарајеву, а повјериоцима је дат рок од 30 дана да суду пријаве потраживања.

Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић јуче није одговарао на наше позиве.

У уништавање "Игришта", како је "Глас Српске" раније писао, уплетен је и ратни командант 28. дивизије Армије РБиХ Насер Орић, чија је фирма посјекла и извукла хиљаде кубних метара шуме са подручја око ски-центра. Док су "Игришта" тонула ка стечају, механизација и радници те фирме били су ангажовани у Власеници, у вријеме док је директор Шумског газдинства "Бирач" био Игор Вуковић. Иза посла који су обавили Орићеви људи и механизација остало је потпуно девастирано подручје ски-центра.

Олимпијски центар "Јахорина"

У тешком положају је и много познатији ски-центар у Српској - Олимпијски центар "Јахорина", који се налази у вишемилионским губицима. Влада РС, која је већински власник Олимпијског центра "Јахорина", недавно је предложила да ово предузеће буде подијељено на двије фирме. Замишљено је да се једна бави туристичком инфраструктуром, а друга угоститељством.

Преостала имовина

- ски-стаза

- земљиште

- девастирани монтажни објекти

- пословни простор под хипотеком

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана