Ситуација у најмногољуднијој земљи свијета утицала на прошломјесечну размјену са БиХ

Милијана Латиновић
Ситуација у најмногољуднијој земљи свијета утицала на прошломјесечну размјену са БиХ

БАЊАЛУКА - Увоз робе из Кине у БиХ у протеклом мјесецу пао је за око два милиона марака у односу на јануар 2019. године, што се дијелом може приписати посљедицама вируса корона због којег су сви кинески привредни погони стали, а испорука робе из најмногољудније земље свијета прекинута.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ на домаће тржиште прошли мјесец из Кине је стигла роба вриједна 44,01 милиона марака, док су у истом периоду лани из најмногољудније земље свијета увезени разни производи вриједни 46,41 милиона марака.

Међу разним производима који стижу из Кине су и репроматеријали које домаћа предузећа користе у својој производњи. Страх да ће остати без сировине те да неће успјети да испоштују раније уговорене послове забринуо је домаће привреднике, који послују захваљујући залихама материјала. Власник предузећа “Винекс” из Челинца Винко Џомбић каже за “Глас Српске” да су залихе довољне за два мјесеца.

- Имамо информације да фабрике у Кини почињу да раде и то нас охрабрује да нећемо доћи у безизлазну ситуацију. Из те земље нам стижу електро компоненте, сигналне сијалице, лед диоде и отпорници. Уколико би се ови проблеми наставили трпјели бисмо озбиљне посљедице - рекао је Џомбић.

За разлику од увоза, извоз домаћих производа у земљу Далеког истока у јануару ове године је повећан, а на листи производа које је БиХ пласирала у Кину предњаче дрво, производи од дрвета и дрвени угаљ. Према подацима УИО БиХ у јануару прошле године БиХ је у Кину извезла робу вриједну 1,69 милиона марака, док је у истом периоду ове године на кинеско тржиште пласирана роба “тешка” 3,33 милиона марака, од чега се 1,42 милиона КМ односи на дрво и производе од дрвета.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник каже да је Кина значајан спољнотрговински партнер РС.

- Када је ријеч о извозу дрвета и намјештаја, Кина није на списку првих десет спољнотрговинских партнера, али се налази на високом четвртом мјесту када је ријеч о увозу намјештаја из те земље - рекао је Шиник.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ на домаће тржиште је у протеклих пет година стигла роба из Кине вриједна више од двије милијарде марака, а да ли ће тај тренд бити настављен у наредним мјесецима, кажу привредници, сигурно ће зависити од посљедица вируса корона. Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ вриједност петогодишњег пласмана робе у Кину је око 160 милиона марака.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе Немања Васић каже да је Кина један од најзначајнијих свјетских играча у сектору трговине, те да је самим тим и сарадња БиХ са том земљом Далеког истока веома важна.

- Свака турбуленција која се дешава у Кини, одражава се на цијели свијет, па тако и на нашу економију. Уколико се криза узрокована вирусом корона настави и посљедице ће бити веће. Наше компаније сировинску базу у доброј мјери обезбјеђују из Кине, примјера ради домаћи произвођачи кечапа из Кине увозе огромне количине парадајз пиреа - рекао је Васић

Цијене

Немања Васић истиче да су сировине из Кине увијек биле веома повољне за домаће привреднике.

- Проблеми изазвани вирусом корона и застој у набавци сировине сигурно ће утицати и  на скок цијена, а веома вјероватно и на несташицу појединих производа - рекао је Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана