Сабор Српске православне цркве: Разријешен епископ нишки Јован

Агенције
Сабор Српске православне цркве: Разријешен епископ нишки Јован

Београд - Свети архијерејски сабор Српске православне цркве разријешио је јуче, на његов захтјев, епископа нишког Јована Пурића.

Јован је разријешен дужности даљег управљања Епархијом нишком, као и дужности епархијског архијереја. За администратора упражњене Епархије изабран је епископ рашко-призренски Теодосије.

Епископ нишки доспио је у жижу јавности прошле године када су свештеници потписали петицију којом су тражили да Јован буде разријешен, јер је парохе размјештао по епархији, а претходно се са њима није консултовао.

Радни дио Сабора СПЦ почео је 16. маја и требало би да буде завршен до краја седмице, а јуче је на дневном реду било постављање епископа у четири епархије. Како су теме овогодишњег Сабора неуобичајено "сакривене" од јавности, то је у српским медијима распламсало спекулације. Закључци архијереја из цијелога свијета претходних година били су редовно, готово свакога дана, саопштавани медијима, па је овогодишња промјена у начину комуникације схваћена као покушај скривање нечег "великог". Ипак, патријарх српски Иринеј уочи засједања Сабора рекао је да промјена у црквеном врху неће бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана