Родитељи не смију занемарити опасности интернета

Срна
Родитељи не смију занемарити опасности интернета

Бањалука - Родитељи не смију да занемаре опасности на интернету гдје су присутни различити облици насиља над дјецом, али који може и да изазове зависност и тако угрози њихово здравље, поручују из институције Омбудсмана за дјецу Републике Српске.

Омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац рекла је да су на интернету присутни различити облици насиља над дјецом, међу дјецом, као и угрожавање права дјетета на његову приватност.


Према њеним ријечима, насиље над дјецом које одрасли чине путем интернета најчешће се односи на дјечију порнографију.

"Лажно се представљају, лако задобијају повјерење дјеце и постају њихови жпријатељиж, након чега су сви њихови разговори и договори само њихова тајна", појашњава Граховчева.

Она је указала и на друге опасности интернета, као што је стварање зависности код дјеце што угрожава њихово здравље јер неконтролисано вишечасовно сједење пред рачунаром утиче на кичму и вид, ствара лоше навике у исхрани, а и дјеца се мање друже са вршњацима.

Као проблем, Граховчева је истакла то што родитељи често нису свјесни опасности којима њихова дјеца могу бити изложена, а због све гласнијих упозорења о опасностима на интернету прибјегавају забрани да се он користи, па им дјеца ове случајеве не пријављују.

Граховчева је нагласила да је једина сигурна заштита да се дјеци од најранијег узраста говори о предностима и ризицима ове комуникације, а да за ситуације за које немају одговоре родитељи треба да потраже помоћ надлежних институција.

С циљем превенције и заштите најмлађих корисника интернета од његових потенцијалних опасности на које могу да наиђу, Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске већ седму годину проводи едукацију у основним и средњим школама о опасностима на интернету.

"Велики проценат дјеце школског узраста активно користи друштвене мреже и зато је посебан акценат стављен на практичне савјете и препознавање ситуација које размјењивањем информација одрасле особе могу искористити као прилику да дјецу наведу на неприхватљива и ризична понашања", речено је Срни у МУП-у.

Из МУП-а напомињу да се у таква понашања сврстава објављивање личних података и експлицитних фотографија малољетника, те друге комуникацијске активности путем којих је могуће међувршњачко насиље.

"Дио тих предавања односи се и на спречавање међувршњачког насиља на интернету, а свако узнемиравање и злостављање, може се пријавити на број телефона 122 или директно полицијској станици", поручили су из МУП-а Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана