Репрограм није кључ за дугове здравствених установа

Драгана Келеч
Репрограм није кључ за дугове здравствених установа

Бањалука - Челници већине здравствених установа у РС сматрају да им репрограм неће помоћи да измире огромне дугове за доприносе и да ће их довести у зачарани круг дуговања.

Иако у болницама и домовима здравља не бјеже од мјера које је донијела Влада РС с циљем да здравствене установе измире дугове према радницима и наставе да им исплаћују плате са доприносима, многи директори тих установа већ сада тврде да то није могуће учинити без додатних средстава.

Вршилац дужности директора болнице у Источном Сарајеву Горан Тодоровић рекао је да немају новца да измире дуговања.

- Транша коју добијамо из Фонда здравственог осигурања у суштини је само нето плата, а и она је оптерећена кредитима и ранијим репрограмима, тако да немам ни жуту банку да платим порезе и доприносе, а ни нови репрограм - истакао је Тодоровић.

Ни у болници Приједор нису за то да дугове за доприносе рјешавају репрограмом. Директор Мирко Совиљ каже да би умјесто тога једно од рјешења могле бити нове цијене услуга чиме би био обезбијеђен додатни новац.

Директор болнице "Свети апостол Лука" Добој Владо Ђурђевић рекао је да ће учинити све да реализују закључке Владе, али да ће то зависити од висине цијене услуга које болница пружа, а коју треба да уговоре са Фондом.

У Универзитетској болници - Клинички центар Бањалука кажу да ће заједно са ресорним министарством и у складу са финансијским могућностима направити репрограм дуга према радницима који износи око 40 милиона марака.

Директор болнице у Требињу Здравка Врећа рекла је да немају дуговања, па нема потребе за репрограмом. На сајту Пореске управе, међутим, је наведено да је дуг ове болнице 754.380 марака, али Врећа тврди да су то затезне камате из 2003. године.

- Нисмо уплатили доприносе за новембар, али ће они бити регулисани са исплатом децембарских плата - додала је она.

Влада РС је у сриједу донијела закључке и мјере како би побољшала финансијску ситуацију у здравственом сектору, а посебна пажња посвећена је измиривању дугова за доприносе и будућој исплати плата у бруто износу. Уколико здравствене установе не могу да испуне обавезе из уговора о репрограму, новац ће, према приједлогу Владе, уплатити Фонд, али ће им за тај износ умањити наредну редовну траншу. Осим тога, биће забрањено и запошљавање у здравству без одобрења ресорног министарства.

Синдикат

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић није задовољан мјерама за којим је посегла Влада.

- Нема шансе да било која здравствена установа има услове да направи репрограм - истакао је Гранулић и додао да је једино рјешење да дуг за доприносе буде приписан држави.

Ни забрана запошљавања у здравству за Гранулића није добра, он наводи да је о томе требало да се води рачуна прије избора, када је у болницама и домовима здравља запослено више од 800 радника по политичкој линији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана