Регистровано 122 обољелих

Срна
Регистровано 122 обољелих

Бањалука - У Републици Српској регистрована су 122 лица заражена вирусом ХИВ-а или обољела од сиде, од којих је у овој години пријављено девет случајева - шест ХИВ позитивних и три обољела од сиде.

Начелница Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске Антонија Верхас каже да је ријеч о седам мушкараца и двије жене. Верхасова је навела да је у Српској од посљедица сиде до сада умрло 20 обољелих.

Она је поводом 1. децембра - Дана борбе против ХИВ/АИДС-а, рекла да Република Српска и БиХ спадају у земље са ниском преваленцом и инциденцом овог обољења.

- У Републици Српској се у оквиру редовних активности континуирано спроводи епидемиолошки надзор и лијечење ових лица, а посебна пажња посвећује се раном откривању инфицираних вирусом ХИВ-а - додала је Верхасова и подсјетила да трошкове лијечења у Српској за сва осигурана лица покрива Фонд здравственог осигурања.

Верхасова је додала да ће медицинско особље Клинике за инфективне болести низом активности обиљежити Дан борбе против ХИВ/АИДС-а с циљем смањења стигме и дискриминације обољелих од ове болести, која се не преноси социјалним контактима.

- Мобилна екипа медицинског особља из Клинике за инфективне болести организоваће бесплатно, добровољно и анонимно тестирање студената у студентском дому, а биће организована и предавања за студенте медицине, као и подјела кондома ученицима средње медицинске школе који тај дан буду имали практичну наставу у клиници - рекла је она.

Клиника за инфективне болести УКЦ-а у петак је организовала бесплатно, добровољно и анонимно тестирање за све заинтересоване грађане на вирус ХИВ-а и то брзим рапид тестовима.

Црвени крст РС саопштио је да ће низом активности у суботу обиљежити Свјетски дан борбе против ХИВ-а, напомињући да је пресавијена црвена трачица симбол борбе против ХИВ-а и моћно обиљежје у напорима да се подигне свијест јавности о овој инфекцији, а ношењем на овај дан представља и вид солидарности са инфицираним и особама обољелим од ХИВ-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана