Редови за зимске гуме

Драгана Келеч, дописници
Редови за зимске гуме

Бањалука - У ауто-сервисима у Српској владају огромне гужве јер су возачи чекали посљедњи час да набаве зимску опрему за своје четвороточкаше.

Вулканизери раде пуном паром, а кажу да су гужве огромне, иако су возачи још прије двије седмице масовно кренули да набављају зимску опрему.

- Мислио сам раније да замијеним гуме и пермант, али десило се да сам стигао баш у највећу гужву. Чекао сам два сата да стигнем на ред - рекао је Бањалучанин Небојша Јованић, који је свој аутомобил тек по истеку законског рока спремио за зиму.

Гужве су и у приједорским ауто-сервисима, а возачи заказују термине и у касним вечерњим часовима.

- Многе је заварало лијепо вријеме, али то уопште није оправдање јер се зна кад је рок за куповину и постављање зимских гума - рекао је радник једног од сервиса.

И на подручју Градишке возачи ужурбано припремају аутомобиле. Бојан Јанковић каже да за зимску опрему треба да издвоји готову цијелу плату.

- Четири гуме за мој аутомобил су 500 марака, пермант 20, ланци 40 КМ. Ако још промијеним уље до зиме, за све ми неће моћи бити ни цијела плата - каже Јанковић.

Вулканизер у рогатичкој радњи "Момо" због гужви отвара радњу прије уобичајеног радног времена, а не затвара док има муштерија.

- Лијепо је што возачи поштују закон и спремају се за зимске услове на путевима. Било би још боље да су бар неки од њих дошли дан, два раније да не чекају дуго - казао је Момо Илић.

Зимску опрему набављају и становници Хан Пијеска, а полиција већ будно прати да ли су спремни за зиму која је сурова на овом подручју.

- Ових дана имали смо превентивне акције са акцентом на посједовање зимске опреме. Задовољни смо резултатима - кажу у Полицијској станици Хан Пијесак.

Казне

Коришћење зимске опреме обавезно је од 15. новембра до 15. априла. Из полиције апелују да је без обзира на временске услове зимска опрема неопходна, а возачима који је не буду имали слиједи казна од 40 марака.

- У идућем периоду појачано ћемо контролисати возаче да бисмо видјели да ли су набавили зимску опрему - саопштено је из Центра јавне безбједности Бањалука.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана