Распад СФРЈ, рађање, РС и нови великани у уџбеницима историје за девети разред

Данијела Стоканић
Распад СФРЈ, рађање, РС и нови великани у уџбеницима историје за девети разред

Бањалука - Распад Југославије, стварање Републике Српске, живот и дјело патријарха Павла, режисера Емира Кустурице и тенисера Новака Ђоковића само су дио садржаја историје коју ће основци у РС изучавати од септембра

У наставном плану и програму за предмет историја за девети разред основне школе који је објављен на сајту Министарства просвјете и културе РС, између осталог, наведено је да ће ђаци учити о НАТО бомбардовању СР Југославије, питању Космета и о осамостаљењу Црне Горе.

Ако је судити према наставном програму, неће бити изостављен ни садржај о кошаркашу Александру Ђорђевићу, групи "Бијело дугме", грађанском рату у БиХ, Дејтонском споразуму, приватизацији и депопулацији.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић потврдио је да ће се нове лекције из историје пред ђацима наћи већ у септембру.

- С обзиром на то да је наставни план и програм за предмет историја за девети разред основне школе већ објављен, Завод за уџбенике и наставна средства РС је у складу с њим расписао конкурс за писање нових уџбеника. Надамо се да ће уџбеници усклађени са планом и програмом бити припремљени до септембра - казао је Дамјановић.

У случају да нове уџбенике не стигну припремити до септембра, Дамјановић је истакао да ће ђаци користити литературу која ће бити допуна садашњем уџбенику, док ће у школској 2019/20. сигурно моћи да рачунају на нове књиге.

- Осим лекција о настанку Српске, догађајима у БиХ и на простору бивше Југославије на крају 20. и почетку 21. вијека, ђаци ће наставити да изучавају и досадашњи садржај - рекао је Дамјановић.

Додао је да, поштујући све споразуме са ОЕБС-ом, ђаци у школским клупама до сада нису учили о распаду Југославије и стварању Српске.

- С обзиром на то да се други не придржавају споразума, одлучили смо се на овај корак - рекао је Дамјановић.

Према ријечима професора историје Зорана Пејашиновића, идеја о увођењу нових лекција у уџбенике је добра замисао.

- Градиво у историји се увијек слагало хронолошки, од најстаријег ка најновијем, тако да би, између осталог, лекције о настанку Српске могле бити посљедње. С обзиром на то да је градиво претрпано, посљедње лекције се у завршним разредима често не стигну урадити, посебно кад су у питању матуранти, због чега се плашим да те лекције неће имати неки револуционарни ефекат - казао је Пејашиновић.

Додао је да су и поједини празници добар начин да се нешто више сазна о новијој историји.

- Ранијих деценија нагласак смо давали политичким и војним догађајима и сматрам да су у праву они који хоће да направе равнотежу и да се мало простора да и културној, спортској, па и музичкој историји - казао је  Пејашиновић.

Завод за уџбенике

У Заводу за уџбенике и наставна средства РС истакли су да су на конкурс за уџбеник историја за девети разред основне школе пристигла два рукописа.

- Рукописи су у складу са законском процедуром достављени рецензентима на стручна мишљења и оцјену. Рецензенти су један од пристиглих рукописа оцијенили позитивним рецензијама и тај рукопис ће бити прослијеђен надлежном министарству на коначно одлучивање - казали су у овом заводу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана