Радојичић: Прилика да се помогне пострадалима у поплавама

Срна
Радојичић: Прилика да се помогне пострадалима у поплавама

Бањалука - Бањалучки Градски тамбурашки оркестар и Градски тамбуршки оркестар "Бранко Радичевић" из Руме одржали су вечерас у Бањалуци хуманитарни концерт, а сав приход од продатих улазница биће уплаћен на жиро-рачун Владе Републике Српске за помоћ поплављеним подручјима.

Концерт под називом "100 година послије", поводом обиљежавања једног вијека од почетка Првог свјетског рата, одржан је под покровитељством предсједника Народне скупштине Републике Српске Игора Радојичића.

Радојичић је рекао да су три аспекта окупила вечерас публику на овом концерту - хуманитарни, обиљежавање 100 година од почетка Првог свјетског рата и музика.

"Ово је прилика да на симболичан начин помогнемо онима који су пострадали у мајским поплавама у Републици Српској, којих је, нажалост, много и велике су потребе", нагласио је предсједник парламента Српске и захвалио свима који учествују у овој хуманитарној акцији.

Он је рекао да се процјењује да је у Републици Српској у мајским поплавама пострадало више од 100.000 људи и 35.000 домаћинстава, огроман број помоћних, као и привредних објеката, те инфраструктура.

Говорећи о обиљежавању 100 година од почетка Првог свјетског рата, Радојичић је навео да су манифестације организоване претходних дана у Сарајеву и Вишеграду показале да се у БиХ различито гледа на историју.

Према његовим ријечима, постоји толико сличности између тадашњег и садашњег времена, а толико различитости унутар БиХ у схватању онога што је починио Гаврило Принцип и о разлозима за почетак Првог свјетског рата.

"БиХ је и тада, као и сада, била протекторат, само су се неки страни називи промијенили", истакао је Радојичић.

На вечерашњем концерту гости из Руме, под диригентском палицом Бошка Богићевића и Градски тамбурашки оркестар под диригентском палицом Јелене Јованић, извели су дјела познатих српских и европских композитора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана