Звуци Градског дувачког оркестра јутрос пробудили Добојлијe

Срна
Foto: Добојски инфо

ДОБОЈ - Првомајски уранак Добојлије су јутрос дочекале уз Градски дувачки оркестар, који његује ову стогодишњу традицију обиљежавања Међународног празника рада.

Оркестар је извео корачнице и друге нумере и, према ријечима капелника Горана Митровића, не одустају од манифестације која је некада била много масовнија, а чланови оркестра радосније прихваћени.

-Почели смо доста рано, од 4.30 часова - рекао је Митровић новинарима и додао да су обишли све дијелове града.

Митровић каже да љубав према музици, дружење и традиција коју не желе прекинути често надвлада лоше вријеме и услове првомајског уранка.

Оркестар броји 12 чланова од којих је најмлађи дванаестогодишњи Леонардо Мишић, а најстарији седамдесетвогодишњи Алија Махмутовић.

С обзиром на то да му је ово први уранак, Мишић каже да се осјећа сјајно и да се оркестру прикључио захваљујући професору Горану Митровићу уз кога је заволио да свира трубу.

-Најтеже ми је јутрос било да се пробудим, а најљепше када смо свирали - изјавио Мишић, који се оркестру придружио прије неколико мјесеци.

Махмутовић, који је у оркестру око 40 година, каже да је оркестар некада био много масовнији, а људи веселије и срдачније дочекивали њихов долазак и буђење 1. маја.

Оркестар је традиционално најрадосније дочекан у насељу Поткамен, а мјештанка Сабахета Муратбашић каже да се првомајском уранку радује већ 50 година и да обавезно дарују чланове Градског дувачког оркестра.

Фахир Суљкић, који ради у Њемачкој, позвао је Добојлије да масовније дочекају првомајски уранак и одају почаст члановима оркестра у знак захвалности за радост коју проносе.

Градски дувачки оркестар, као оркестар за "свадбе и сахране", располаже разноликим и широким репертоаром, те уз маршеве, домаће и стране корачнице наступају и са свадбарском и народном музиком.

Основан је 1921. године у оквиру друштва "Соко", под вођством диригента Антонија

Скутарија. Оркестар је брзо оспособљен за наступе и од тада су многобројни наступи дувачког оркестра доприносили обогаћивању садржаја културно-забавног живота у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана