Прве амбуланте у Источном Сарајеву отварају врата крајем новембра

Данијела Стоканић
Прве амбуланте у Источном Сарајеву отварају врата крајем новембра

Источно Сарајево - Изградња нове болнице у Источном Сарајеву тече планираном динамиком, а крајем новембра или почетком децембра у новом објекту биће отворен дио поликлинике гдје ће пацијенти моћи да обаве прегледе и дијагностичке процедуре.

Најавио је то јуче министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић током обиласка радова у Источном Сарајеву са директором Болнице Гораном Тодоровићем. Изградња нове болнице почела је 7. јула полагањем камена темељца, а пројекат по систему кључ у руке вриједан је 46,58 милиона КМ без ПДВ-а.

- Радови напредују у складу са планом и надам се да ће болница бити завршена прије рока - рекао је Богданић, пренијела је Срна.

Тодоровић је казао да је задовољан темпом изградње.

- Задовољство је велико јер радови напредују предвиђеном динамиком и сваки дан видимо нешто ново на градилишту. Надамо се да ће извођач радова испоштовати рокове и да ћемо сљедеће јесени имати нову болницу - рекао је он, додавши да се руководство Болнице озбиљно посветило усавршавању кадрова и обезбјеђењу стручњака који ће моћи у новом објекту да одговоре на све изазове.

- Ових дана је објављен конкурс за љекара супспецијалисту нефрологије, док је и одређен број љекара упућен на стручно усавршавање и супспецијализације. Усавршавање љекара је озбиљан посао који тражи пуно пажње, ми смо врло озбиљно то схватили и спремамо се за нову болницу у смислу људских ресурса - навео је он.

Шеф градилишта у име фирме "Марковић инвест", која изводи радове, Даворин Турајлић рекао је да се тренутно формира конструкција за приземље објекта. Додао је да грубе грађевинске радове планирају да заврше до половине децембра.

- Како будемо затварали етажу по етажу, планирамо да уводимо и припремне инсталатерске радове да бисмо на зиму могли интензивно радити унутрашње занатске радове - рекао је Турајлић.

Нову болницу жељно ишчекује око 100.000 становника, а рок за завршетак радова је крај 2018. године.

Одлазак медицинара

Драган Богданић је, коментаришући одлазак медицинских радника из РС и БиХ у земље ЕУ, рекао да је то тренд који је захватио цијели регион, јер је очигледна огромна потреба за тим кадром у западној Европи.

- У овом моменту имамо највећи одлив људи који су се преквалификовали, али нам не одлазе универзитетски професори, виђенији супспецијалисти или неко ко се већ профилисао као стручњак - рекао је Богданић, додавши да се један број медицинара враћа из иностранства након што виде која је тежина и обим посла, а колика су примања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана