Просвјетни инспектор угрозио рад Универзитета

Д. К.
Просвјетни инспектор угрозио рад Универзитета

Бањалука - Универзитет у Бањалуци поздравио је одлуку Инспектората РС којом је потврђено да нису постојале неправилности приликом избора ректора, али је позвао да преиспита рад просвјетног инспектора који је, како тврде, угрозио функционисање те установе.

Када је ријеч о закључку Инспектората да и даље постоје недоречености у њиховом Статуту због представника Високе школе унутрашњих послова у раду Сената, из Универзитета поручују да је то усклађено још 2012. године и то на основу инструкција Министарства просвјете и културе РС.

- Поставља се питање зашто ресорно министарство избјегава питања новинара на ову тему када би тиме могли зауставити све спекулације и нетачне тврдње професора Витомира Поповића - поручили су из Универзитета.

Ректор Милан Матаруга је у петак најавио и да ће Колегијум и Сенат Универзитета ове седмице заузети став о ранијем рјешењу просвјетне инспекције да буде поновљен избор ректора, а које је донесено по жалби професора Витомира Поповића.

Поповић се недавно жалио инспекцији на избор ректора, уз тврдње да тај поступак није обављен у складу са Статутом. Инспектори су послије наложили Универзитету да понови избор. Међутим, Универзитет је уложио жалбу на то рјешење, указујући да инспекција и није надлежна у овом случају, већ Сенат. Да је жалба била оправдана, убрзо су потврдили и у Инспекторату РС.

Избор ректора Универзитета у Бањалуци спроведен је још у мају, када је Матаруга изабран натполовичном већином. Рок за жалбе је такође одавно завршен, а током њега није стигла ниједна примједба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана