Професори у штрајку због кашњења плата

Драгана Келеч
Професори у штрајку због кашњења плата

Бањалука - Професори, асистенти и стручни сарадници Катедре за хирургију Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци ступили су јуче у штрајк, јер од октобра прошле године нису добили плату.

Иако је Универзитет у РС саопштио да ће им зараде бити исплаћене данас, штрајкачи поручују да ће настава и вјежбе на тој катедри бити обустављени све док обавезе према наставном кадру не буду измирене.

Шеф Катедре за хирургију Медицинског факултета Предраг Грубор рекао је да је одлука о штрајку донесена у уторак поподне и да је одмах јуче почела да се примјењује, с обзиром на то да су 43 запослена прекинула рад.

- На састанку, на којем смо одлучили да ћемо у штрајк, био је присутан и декан Медицинског факултета, тако да је најбоље да њега питате зашто смо обуставили наставу до даљег - истакао је Грубор.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Милан Скробић потврдио је да наставно особље Катедре за хирургију штрајкује, јер нису добили плату за новембар и децембар прошле и јануар ове године. Он је нагласио да остале катедре Медицинског факултета настављају нормално да раде, иако ни они нису добили плате за наведене мјесеце.

- Ријеч је о дугогодишњем проблему са којим се боримо. Новац намијењен за плате наставника Медицинског факултета недовољан је да измиримо све обавезе. Буџет не издваја средства за наставнике који су у допунском раду, односно који су стално запослени у Универзитетској болници - Клинички центар Бањалука или другим наставним базама нашег факултета. Новац за наставнике из допунског рада обезбјеђујемо из властитих средстава факултета и Универзитета - рекао је Скробић.

Он је истакао да је добио информацију од Универзитета у Бањалуци да ће дугови према наставницима Медицинског факултета бити измирени у цијелости у идућих неколико дана.

Предсједник Савеза студената Медицинског факултета Радомир Јеркић каже да сви студенти те високошколске установе, осим будућих фармацеута, имају веома битне вјежбе и предавања на Катедри за хирургију.

- Наставу због штрајка пропушта 400 студената и то нам представља озбиљан проблем. Разумијемо наставно особље, али настава не треба да се обуставља и да студенти испаштају. Ово је озбиљан проблем и апелујемо на руководство Универзитета и факултета да што прије ријеше ову ситуацију - истакао је Јеркић.

Кашњење

Предсједник Синдиката образовања РС Драган Гњатић каже да је недопустиво да професори Медицинског факултета мјесецима нису примили плате и да руководство Универзитета хитно мора да ријеши те проблеме.

- И осталим просвјетарима овог мјесеца касне плате. У основном образовању оне увијек буду до 25. у мјесецу, а сад су касниле неколико дана. Исто је и у средњим школама, гдје до 27. буду исплаћене, али су тек данас пуштене - истакао је Гњатић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана