Прилагодити пословне активности због најављених врућина

Срна
Прилагодити пословне активности због најављених врућина

Бањалука - Поводом топлотног таласа који ће, према најавама метеоролога, захватити и Републику Српску, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Српске поново апелује да послодавци прерасподијеле радно вријеме и заштите здравље радника.

“С обзиром на то да законодавство Српске не прописује минималне захтјеве у погледу услова рада на отвореном у неповољним микроклиматским условима, као што је велика врућина, позивамо све послодавце да радно вријеме на отвореном прилагоде временским условима и заштите здравље радника”, саопштено је из ресорног министарства.

Из Министарства апелују да послодавци примијене Међународни стандард ИСО 7243, који дефинише услове и критеријуме извођења радова у условима високе температуре, а једна од мјера је избјегавање рада у најтоплијем дијелу дана, од 11.00 до 15.00 часова.

Послодавцима је препоручена ротација послова, увођење додатне радне снаге код екстремних услова, као и обезбјеђење одговарајуће расхлађене просторије за одмор и ношење лагане заштитне одјеће и обуће.

Републичкој управи за инспекцијске послове препоручено је да контролише послодавце чија се дјелатност одвија на отвореном, да ли се придржавају препорука Министарства и да ли организују рад тако да заштите раднике.

Из Министарства наводе да учестале врућине неспорно утичу на здравље радника, посебно оних који су због обавеза према послу дуже изложени сунцу, па долази до пада концентрације и могућности повређивања.

Из ове институције напомињу да и за рад у затвореним просторијама треба обезбиједити расхлађивање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана