Прикупљено више од 1,4 милиона КМ

Срна
Прикупљено више од 1,4 милиона КМ

Бањалука - У Бањалуци је завршено донаторске вече у оквиру хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” током које је, према првим процјенама, прикупљено више од 1,4 милиона КМ, а више од 72.000 пута позван је хуманитарни број 1411.

Ова акција одржана је под високим покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, а прикупљена средста биће искориштена за набавку роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања.

Донаторској вечери присуствовали су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијери Српске Радован Вишковић и Србије Ана Брнабић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, те министри у владама Републике Српске и Србије.

Манифестацији су присуствовали и градоначелници и начелници градова и општина Републике Српске, као и представници културног, јавног, друштвеног и академског живота Српске и Србије.

Они су разговарали са грађанима који су дали свој допринос овој акцији позивањем хуманитарног телефонског броја 1411.

Партнери на донаторској вечери, која је одржана девети пут, били су млади умјетници из различитих крајева Српске, који су пјевали, плесали, свирали, глумили и на тај начин дали велики допринос у оквиру ове акције.

У оквиру акције од 6. децембра активан је и хуманитарни број 1411 путем којег грађани могу да донирају једну КМ за помоћ у набавци роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања. Овај хуманитарни биће активан до Божића, 7. јануара 2019. године.

Влада Србије донирала је 250.000 евра за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања.

У Републици Српској годишње између 150 и 200 дјеце има потребу за интензивним физикалним третманом уз кориштење роботике, те око 150 младих људи који су доживјели неку повреду мозга и кичмене мождине, кажу у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију “Др Мирослав Зотовић”.

Прво донаторско вече одржано је 2010. године за дјецу обољелу од малигних болести, а 2011. године за дјецу са посебним потребама и поремећајима у развоју, 2012. за дјецу обољелу од дијабетеса мелитуса типа један, 2013. за дјецу с аутизмом.

Затим је 2014. године организовано донаторско вече за изградњу Родитељске куће у Бањалуци, док је 2015. године то било за помоћ дјеци са ријетким генетским обољењима.

Донаторско вече 2016. године организовано је за Центар за превенцију развојних тешкоћа “За мајку и дијете”, а прошле године је то било за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Брнабић: Србија и Република су све више једно

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић изјавила је вечерас да су Србија и Република Српска све више једно и да међусобна сарадња доноси фантастичне резултате.

“Чини ми се да смо ми све више једно. Откада је наша одбојкашка репрезентација кренула из Бањалуке и имала припреме у Републици Српској, вратили смо се као светски шампиони. Мислим да је то примјер како треба даље да сарађујемо и какве резултате доноси то када заједно радимо”, рекла је Брнабићева у изјави новинарима током донаторске вечере у оквиру хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима”, која се одржава у Бањалуци.

Она је навела да је Србија донирала 250.000 евра за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања и да је помогла и прошле године.

“Поред тога, стварно имамо велики број заједничких пројеката и то је прелепо, зато што то показује и да Србија јача, и да Република Српска јача”, рекла је Брнабићева.

Она је истакла да економија у Републици Српској функционише добро захваљујући одговорном руководству, првенствено Милораду Додику и Жељки Цвијановић, јер без њих Србија не би ни имала прилику да подржи пројекте који су овдје покренути.

“Надам се да ће 2019. бити још боља, да ћемо сарађивати још ближе”, рекла је Брнабићева. 

Цвијановић: Празник хуманости и жеље да помогнемо једни другима

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима” постала препознатљива и да је ово начин да се помогне многим породицама које то очекују.

“Овде је суштина да је ово постао празник хуманости, празник љубави, жеље да једни другима помогнемо”, рекла је Цвијановићева у изјави новинарима током донаторске вечере за набавку роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања, која се одржава у Бањалуци.

Цвијановићева је рекла да није суштина само у новцу, али да је он потребан да се дође до одређених ствари.

“Многе породице очекују од нас да им помогнемо, не само на начин да им обезбиједимо нешто него да покажемо да смо и ми дио њихових живота и да су они дио наших живота”, навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, трчећи за дневним обавезама, бавећи се неким озбиљним стварима, заборави се погледати на неког другог и ово је начин да се то исправи.

“Има много људи, много породица којима значи што смо вечерас мобилисали нашу добру вољу и што хоћемо да им помогнемо”, рекла је Цвијановићева и додала да су људи, који позивају на хуманитарни број 1411, одушевљени што учествују у овој акцији. 

Мићаловић: Показати хуманост и помоћи дјеци

Позната српска глумица Слобода Мићаловић рекла је да је хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима” добра прилика да сви људи покажу своју хуману страну и помогну дјеци.

“Најбоље би било када не би било потребе да се организују овакве акције, али када већ има потребе онда треба да покажемо да смо људи, тако што ћемо уз мали труд, колико ко може, помоћи овим малишанима, а сутра неком другом”, рекла је Мићаловићева, који присуствује донаторској вечери за набавку роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања, која се одржава у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

Она је истакла значај ове манифестације, јер осим хуманитарног сегмента и скупљања новца, доприноси и да се људи из свих друштвених сфера окупе, друже и разговарају, те да свако на свој начин допринесе да живот буде лакши.

Бодирога: Хуманитарних акција треба да буде више

Прослављени српски кошаркаш Дејан Бодирога рекао је да је хуманитарна акција “С љубављу храбрим срцима” од великог друштвеног значаја, те да оваквих манифестација треба да буде више.

“Честитке свима који зову и који на тај начин одвајају средства да помогну онима којима је то најпотребније”, рекао је Бодирога, који присуствује донаторској вечери за набавку роботике за опоравак дјеце са поремећајима кретања, која се одржава у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

Бодирога је изразио задовољство што је дио ове акције, коју је прије девет година покренуо тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он је похвалио и ангажованост предсједника Републике Српске Жељку Цвијановић и влада Српске и Србије да подрже ову акцију.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана