Прелази крцати путницима

Данијела Стоканић
Прелази крцати путницима

Бањалука - Европска унија обуставила је протеклог викенда апсолутну примјену строгих контрола на границама Шенген зоне, али је и даље на снази циљана провјера путника из "трећих земаља", међу које спадају и држављани БиХ, због чега су колоне на граничним прелазима и даље километарске.

Нова правила за прелазак шенгенске границе, донесена због терористичких пријетњи и могућег повратка исламистичких бораца са сиријског ратишта, ступила су на снагу у петак.

Систематске провјере су укинуте и током ове седмице радиће се на договору о томе у којим ће тачно периодима оне бити примјењиване. Од обуставе строжих контрола нису изузети ни сумњиви држављани ЕУ, што додатно ствара гужве на границама.

Упркос смањеним контролама, на граничним прелазима између Хрватске и Словеније, те Хрватске и Мађарске возачи су на прелазак чекали по неколико часова. Притужбе возача не престају, а посебно када је у питању саобраћај на граници Хрватске и Словеније, гдје се према изјавама путника чека и по три часа. Нарочито велике гужве стварају колоне аутобуса и теретних возила.

Канцеларија директора хрватске полиције саопштила је да упркос сарадњи са граничним полицијама Словеније и Мађарске, као и примјени свих расположивих техничких и људских капацитета, нису успјели ублажити гужве на прелазима.

Према информацијама Граничне полиције БиХ већих гужви има и на најфреквентнијим граничним прелазима на граници БиХ, између осталог у Градишци, гдје су током викенда забиљежена чекања до 90 минута.

Додали су да се, с обзиром на надолазеће васкршње празнике и ако се у Хрватској буду примјењивале мјере у складу са уредбом ЕУ, очекују још дужа задржавања.

- Због тога апелујемо на возаче да користе алтернативне граничне прелазе на југу земље, а то су Црвени Грм, Габела поље, Звирићи и Бијача, гдје су задржавања много мања. Ако је гужва и на граничном прелазу Брод, возачима препоручујемо да иду у Шамац, а умјесто Градишке на Градину - истакли су у Граничној полицији.

Упутства за држављане БиХ

- потребан валидан пасош

- сврха и услови боравка у ЕУ морају бити оправдани

- мора бити приказан одређени износ новца којим ће финансирати боравак и повратак

- у бази података не смију бити било какве информације које би могле указивати на то да ће нарушавати јавни ред и мир

Алтернативни гранични прелази

* Црвени Грм

* Габела поље

* Звирићи

* Бијача

* Шамац

* Градина

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана