Предраг Дамјановић: Ђаци више неће учити непотребно градиво

Драгана Келеч
Предраг Дамјановић: Ђаци више неће учити непотребно градиво

Ученици у основним и средњим школама у Републици Српској неће више учити непотребне садржаје захваљујући новим и модернизованим наставним плановима и програмима.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" директор Републичког педагошког завода РС Предраг Дамјановић. Он је нагласио да се међу основцима већ од ове школске године примјењује нови наставни план и програм на чијој су изради радиле бројне радне групе заједно са Педагошким заводом РС од октобра прошле године.

* ГЛАС: Који су наставни планови и програми објављени ове године?

ДАМЈАНОВИЋ: Објављен је, између осталог, и наставни план и програм за специјалну наставу и рад са дјецом са посебним потребама са освртом на менталну ретардацију, лаку ретардацију, глуве, слијепе и први пут из спектра аутизма. Ове године у договору са Министарством просвјете и културе РС урађен је и наставни план и програм за средње стручне школе за општеобразовне предмете који нису у форми модула, затим нови наставни план и програм за четврти разред Гимназије и за пет нових занимања - три у машинској и два у угоститељско-трговинској струци.

* ГЛАС: Који су циљеви модернизације наставних планова и програма?

ДАМЈАНОВИЋ: Циљеви модернизације наставних планова и програма неће се бавити само наставним садржајима него и исходима учења како би били у складу са праксом у Србији и другим земаља из окружења. Педагошки завод ће и даље радити на модернизацији наставних планова и програма да би ђаци учили оно што им је потребно, били растерећени непотребних садржаја, а њихово знање постало функционално.

* ГЛАС: У чему се огледа значај модернизације наставних планова и програма?

ДАМЈАНОВИЋ: Ученици у основним и средњим школама у Српској захваљујући објављеним новим и модернизованим наставним плановима и програмима неће више учити непотребне садржаје као што је до сада био случај.

* ГЛАС: Да ли су урађени још неки значајни пројекти за образовни систем?

ДАМЈАНОВИЋ: Паралелно са радом на наставним плановима и програмима Педагошки завод је са школама радио и на анализи уџбеника. Обављене су корекције у седам, а адаптирано је девет уџбеника. Дали смо стручно мишљење да имамо нове уџбенике за музичко васпитање за други и трећи разред и информатику за шести, седми, осми и девети разред.

Оцјењивање наставника

* ГЛАС: Које пројекте Републички педагошки завод спрема за будући период?

ДАМЈАНОВИЋ: Републички педагошки завод ће истим интензитетом наставити са педагошко-инструктивним радом у основним и средњим школама. Припремићемо каталог континуираног стручног усавршавања директора, наставника и стручних сарадника. Биће обављено и оцјењивање директора у складу са Правилником о стручном усавршавању, напредовању и оцјењивању наставника, стручних сарадника и директора. Планирамо, између осталог, и екстерну провјеру постигнућа ученика на већем узорку школа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана