Потражња повећала кирије и за 100 КМ

Јана Кезић
Потражња повећала кирије и за 100 КМ

БАЊАЛУКА - Потражња за изнајмљивањем станова ових дана је знатно порасла, с обзиром на то да се ближи почетак школске и академске године, али је ове године за кирије потребно издвојити и до 100 марака више.

Станодавци скок цијена правдају законом тржишта, односно већом потражње од понуде, док заштитници права потрошача истичу да за то нема упоришта, те да они који изнајмљују некретнине само слиједе тренд поскупљења у свим областима.

У агенцијама за промет некретнина кажу да се без обзира на поскупљења станови веома брзо издају.

- Цијене су у односу на исти период лани скочиле од 50 па до 100 марака. Све зависи од локације, али нешто што је било 500 КМ сада је и до 600 марака - казали су за “Глас Српске” у агенцији “Condo” из Бањалуке.

Најтраженији су, како објашњавају, станови до 50 квадрата, са једном до двије спаваће собе, као и гарсоњере.

- С обзиром на то да се ближи нова школска, али и академска година, у другој половини августа је веома порасла потражња за изнајмљивањем станова - рекли су у овој агенцији. Грађани се, као и у свему, како кажу, жале на веће цијене, али њих ипак диктирају потражња и тржиште.

- Сви станови се издају у року од мјесец дана, а кирије за најлуксузније станове иду чак и до 2.500 марака - казали су у агенцији “Condo”.

Да су цијене издавања стана у односу на прошлу годину веће, потврдили су за “Глас” и у бањалучкој агенцији за промет некретнина “Бинаком”.

- Цијене су веће око 15 одсто, а највећа потражња је за мањим становима - рекли су у овој агенцији.

У агенцији “RE/MAX” из Бањалуке потврђују да је повећана потражња студената за изнајмљивањем станова.

- Доста се траже они малих квадратура, али и они нешто већи, па их више студената дијели - казали су у овој агенцији, додајући да осим студената грађани највише траже станове до 55 квадрата.

Осим уопштених одлика које диктирају цијену, наводе и да велики утицај има чињеница да ли је некретнина у кући или у згради.

- Увијек боље пролазе станови у згради него куће, иако и њих изнајмимо веома брзо - рекли су у овој агенцији, додајући да се цијене изнајмљивања крећу око десет марака по квадрату, а код станова новије градње чак и нешто више.

У Удружењу грађана “ToPeer” из Добоја кажу да ће се веће кирије свакако одразити на ионако већ осиромашене кућне буџете.

- Један број студената вјероватно неће ни бити у позицији да иде на студије. Све је то велики удар на џеп потрошача, а не видимо разлог поскупљења, поготово не станова који су се и до сада изнајмљивали - казали су у овом удружењу.

Стан на дан

Осим станова који се изнајмљују на дужи период, како наводе у агенцији “Еуропартнер” из Требиња, поскупио је и најам стана на дан.

- Сада је потребно издвојити између 30 и 50 евра, али све зависи од локације и опремљености стана - казали су у овој агенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана