Потписан споразум: Веће плате запосленима у јавном сектору

Срна, Агенције
Потписан споразум: Веће плате запосленима у јавном сектору

БАЊАЛУКА - Ресорни министри и представници гранских синдиката из области управе, унутрашњих послова, здравства, образовања, науке, културе и правосуђа Републике Српске потписали су данас у Бањалуци споразум о повећању плата за 54.118 запослених у јавном сектору.

Споразуме су потписали министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар просвјете и културе Наталија Тривић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.

Споразум су потписали и представници Синдиката управе, Синдиката радника унутрашњих послова, Струковног синдиката доктора медицине, Струковног синдиката медицинских сестара и техничара, Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити, Синдиката образовања, науке и културе.

Министар управе и локалне самоуправе Сенка Јујић изјавила је да споразум подразумиева повећање плате од 10 одсто за запослене у јавном сектору од 1. маја као и повећање од 100 КМ које ће се исказати кроз коефицијент од 1. августа.

-Потписивањем овог споразума представници синдиката који су покренули интерпелацију (ради враћања права на топли оброк и регрес) одустају од свог захтјева, те ће бити именована интерресорна радна група која ће пратити реализацију споразума - рекла је Јујићева новинарима након потписивања споразума.
 

Предсједник Синдиката управе Божо Марић каже да су одсутали од захтјева, али не и права утврђеног законом, али да су морали наћи компромис.

Он је подсјетио да су интерпелацију с циљем враћања права на топли оброк и регрес упутили у Народну скупштину Републике Српске 29. априла, али да су након тога разговарали са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком, чија странка има највећи број посланика и чији је кадар у Влади Српске, те договорили да измјенама коефицијената сви радници добију повећање од 100 КМ.

Kaже да се повећање плата посматра кроз три фазе.

– Прва фаза се актуелизује кроз повећање цијене рада и то повећање ће радници добити у јунској плати. Друга фаза је у августу кроз измјене коефицијената у којој ће се плата додатно повећати за 100 КМ номинално за свих 54.118 запослених, што у процентуалном износу за чистачицу значи 18 одсто, а за директора пет процената. Треће договорено повећање слиједи од првог јануара и то само за оне раднике са најнижим примањима, на начин да ће се кроз измјену коефицијената плате увећати радницима чије је основно примање испод републичког нивоа (1.100 КМ) бити увећано додатно пет одсто, чиме се наш захтјев у потпуности испуњава. Четврта фаза споразума дефинише да се након првог квартала 2023. анализирају приходи, инфлација и трошкови живота и сразмјерно томе увећају примања свих запослених – каже Марић.

Како каже, плате чистачица за август, у односу на 29. април када су у Народну скупштину Српске предали интерпелацију, биће веће за 160 КМ, радницима са ССС 190 КМ, радницима са ВСС 260 КМ, медицинским сестрама од 180 до 230 КМ, полицајцима за 205 КМ, наставнцима за 230 КМ, докторима од 250 КМ до 330 КМ…

– Радницима са НК и ССС од првог јануара плате ће бити додатно увећане за још пет одсто или од 60 до 90 КМ – каже Божо Марић.

Прецизирао је да ће радници кроз ова повећања дефинисана у Споразуму финансијски добити новчани износ “накнада”.

-Ово повећање ће се односити и на запослене у области просвјете и правосуђа, чији синдикати нису учествовали у изради Споразума, али смо ми на састанку са Додиком инсистирали да и они потпишу овај споразум – тврди Марић.

Он подсјећа да су интерпелацију у Народну скупштину упутили због тога што је у тренутној законској формулацији дефинисано да је у основну плату запослених урачуната накнада за топли оброк и регрес, али када се издвоји износ тих накнада, испада да је плата за велики број запослених мања од најниже загрантоване плате у Републици Српској.

-Овакав споразум по први пут радницима даје гаранције да ћемо имати стални раст плата који ће пратити раст инфлације и то мора постати пракса, без обзира ко био на власти. Потписивање споразума значи и одустајање од захтјева за интерпелацију, што не значи одустајање од било каквог права како се представља у појединим медијима, већ испуњење наших циљева. Оно што смо научили да у будућности морају више да се користе парламентарни механизми, јер смо видјели да се цијели политички врх Републике Српске окупио да ријеши проблем који смо наметнули кроз интерпелацију – сматра Марић.

Предсједник Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић рекла је да споразум предвиђа и повећање плате од пет одсто 1. јануара наредне године за раднике чија просјечна плата буде мања од републичког просјека.

-У другом кварталу наредне године са представницима Владе Српске анализираћемо постојећи буџет, наше плате, инфлацију, трошкове живота и на бази тога утврдити износе посљедњег повећања које је посљедица овог споразума - рекла је Јондићева.

Појаснила је да је овим споразумом обезбијеђен финансијски оквир већи од оног који предвиђа топли оброк и регрес.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић рекао је да ће наставити да инсистирају да Влада испоштује меморандум из 2017. године и да просвјетни радници и радници у образовању, науци и култури коначно буду у равноправном положају са осталим корисницима буџета, односно да дође до уједначавања платних коефицијената, јер меморандум истиче 31. децембра.

У току дана споразум ће потписати и министар правде Антон Касиповић и представници Синдиката правосуђа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана