Политика у БиХ пала и на ПИСА тесту

Милијана Латиновић
Политика у БиХ пала и на ПИСА тесту

БАЊАЛУКА - Колико су домаћи образовни системи успјешни и да ли су ђаци научили да примијене стечено знање у пракси остаће непознато, с обзиром на то да петнаестогодишњаци из БиХ не учествују на овогодишњем ПИСА тестирању, а разлог за то је, према ријечима упућених, недостатак политичке воље у земљи.

ПИСА је највеће свјетско истраживање у образовању, у којем је до сада учествовало више од милион ученика. Спроводи се под покровитељством Организације за економску сарадњу (ОЕЦД), почевши од 2000. године. Мјери функционално знање, вјештине и компетенције ученика, њихову способност за рјешавање проблема, те указује колико је знање које посједују примјенљиво. Сматра се да је ПИСА “рудник података”, а овогодишње тестирање почиње данас и трајаће до 18. априла.

БиХ је први пут 2018. године учествовала у ПИСА тестирању, које је обављено у 213 школа, а учествовало је око 7.000 петнаестогодишњака. Резултати су показали да је примјена стеченог знања у пракси слаба тачка ученицима у РС и ФБиХ, те је БиХ на основу тога била позиционирана на 62. мјесту, од укупно 79 земаља учесница.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је за “Глас Српске” да резултати добијени за ниво БиХ нису показали ништа конкретно за образовни систем Српске и додао да школе из БиХ ове године не учествују јер се Предсједништво БиХ није усагласило у вези са тим.

- Бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ нису хтјели да прихвате приједлог Владе РС који је заступао српски члан Предсједништва Милорад Додик. ПИСА је тестирање образовних система, а Српска има засебан систем и треба да добијемо резултате тестирања конкретно за наше ђаке како бисмо знали шта треба мијењати у нашем систему - истакао је Дамјановић.

Министарство просвјете и културе РС је става да је организовање ПИСА тестирања важно за све ученике Српске и БиХ, уз поштовање уставних и законских надлежности које Српска има у области образовања.

- Затражили смо да васпитно-образовни систем Српске буде видљив на листи међународних тестирања и у самом извјештају, што подразумијева укључивање РС као придруженог региона у процес тестирања. Поред планиране 72 школе у овом циклусу, затражено је да буде укључено још 50 школа и 2.100 ученика из Српске - навели су у ресорном министарству.

Појашњавају да су путем Предсједништва БиХ средином марта 2021. године добили приједлог Споразума о учешћу БиХ у истраживању ПИСА у 2022. години, на шта су доставили своје мишљење и приједлог за истовремено потписивање споразума о учешћу БиХ и споразума о успостављању придружене регије - Република Српска, што није прихваћено.

- У настојању да се омогући Српској учествовање у овом истраживању, од Министарства цивилних послова БиХ тражили смо информацију о поменутом циклусу тестирања, те предложили додатно усаглашавање о питању споразума у дијелу који није усаглашен. Одговор није добијен. Усљед наведеног, Агенција за предшколско, основно и средње образовање није била у могућности да испоштује рокове за пријаву за овај циклус ПИСА тестирања - објаснили су у ресорном министарству.

У Агенцији за предшколско, основно и средње образовање БиХ истичу за “Глас” да су уложили максималан напор да се испоштује захтјев Министарства просвјете РС, договорили све са организатором истраживања, али да је изостао политички договор у Предсједништву БиХ.

- У јулу 2020. године Предсједништво БиХ је на сједници донијело сагласност за учешће, међутим, у току истог мјесеца на сједници Народне скупштине РС наведена одлука је проглашена штетном по витални интерес РС. Након тога је Агенција преузела координирајућу улогу између Министарства просвјете РС, ОЕЦД-а као организатора истраживања и кабинета српског члана Предсједништва БиХ с циљем да се ријеши проблем и да се одговори позитивно на захтјеве који су дошли из РС, а који су ишли ка томе да Република Српска има посебан статус - рекла је замјеница директора Агенције Алиса Ибраковић. Додала је да до марта 2021. године, до када је био крајњи рок за потписивање уговора, нису успјели добити сагласност Предсједништва БиХ. Због изостанка политичке воље, појаснила је, изгубљено је право учешћа.

Утицај “ковида”

Алиса Ибраковић је истакла да је БиХ једина земља у регији која неће учествовати у овом ПИСА истраживању, те да неће имати прилику да на овај начин провјери да ли се и код нас дешава оно што је евидентно на глобалном нивоу на пољу образовања, а то је да је “ковид” лоше утицао на ученичка постигнућа. Казала је да је БиХ добила позив за ПИСА 2025, а рок за потпис уговора је крај марта ове године, нагласивши да је поново на потезу политика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана