Појединим газдама свака казна преблага

Милијана Латиновић
Појединим газдама свака казна преблага

БАЊАЛУКА - Кршење мјера препоручених за рад у вријеме пандемије вируса корона у протекла два и по мјесеца исписало је угоститељима у Српској цех од скоро 200.000 марака, што отежава повратак у нормалу и продужава агонију у којој су многи конобари и кувари већ остали без посла.

И док свадбени салони мјесецима не раде, јер им се не исплати да весеља организују за свега 50 гостију, колико је дозвољено у затвореном простору, као ни ноћни клубови, с обзиром на то да је радно вријеме угоститељских објеката до 24 часа, у појединим кафићима број гостију је и до десет пута већи него што је дозвољено. Посљедњи такав случај забиљежен је у Бањалуци, гдје је у једном локалу затечено 500 гостију, а прије 15 дана слична ситуација забиљежена је у Теслићу, гдје је у угоститељском објекту затечено више од 300 људи.

У сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе републички инспектори су протеклог викенда обавили 315 контрола широм Српске. Акценат је био на раду угоститељских објеката у вечерњим часовима.

- Од укупног броја контрола у 17 случајева субјекти су затечени у прекршају, због чега су изречене казне у износу од 18.100 КМ. Утврђене неправилности односиле су се на коришћење заштитне опреме, поштовање физичке дистанце и број лица која су истовремено боравила у објекту - навели су у Инспекторату РС.

Додали су да су у протекла два и по мјесеца обавили 12.282 контроле, а неправилности су утврђене у 248 случајева.

- Укупно су до сада изречене казне у износу од 198.400 марака - навели су у Инспекторату и поручили да ће и даље наставити са појачаним надзором с циљем сузбијања ширења болести изазване вирусом корона.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић истиче за “Глас Српске” да су за појединце који се свјесно оглушују о све наредбе Републичког штаба за ванредне ситуације казне очигледно преблаге.

- Никада се нећемо вратити у нормалу све док постоје појединци којима очигледно нико ништа не може. Именом и презименом треба да наведу ко је дозволио и у ком локалу да буде неколико стотина гостију ако је прописано 50. Кафиће у којима затекну толико људи треба одмах затворити. За њих је казна од неколико хиљада ништа, јер су уз толики број гостију зарадили довољно да плате, а шта ће сви они који не раде мјесецима - истакао је Татић.

Нагласио је да је у најмању руку безобразлук да се појединци понашају тако док остали поштују све мјере, затварају објекте у 24 часа и броје ситниш.

- Свадбени салони не раде, а нико се не пита колико је кувара и конобара тамо остало без посла и од чега живе њихове породице - нагласио је Татић и додао да Министарство трговине и туризма РС мора хитно наћи рјешење за сектор туризма и угоститељства, јер ће, како каже на зиму многи ставити кључ у браву.

Казне

У Инспекторату РС наводе да је Законом о заштити становништва од заразних болести прописана казна у износу од 2.000 до 10.000 КМ за правно лице те од 1.000 до 3.000 КМ за одговорно лице у правном лицу и предузетника уколико се не придржавају прописаних мјера.

- Имајући у виду законске одредбе према којима инспектор као овлашћени орган може изрећи само минимум прописане новчане казне, евидентно је да су инспектори предузимали репресивне мјере у свим случајевима када су затекли субјекте у прекршају - истакли су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана