Под водом 750 кућа

Марина Чигоја, дописници
Под водом 750 кућа

Бањалука - Олујно невријеме, које је захватило већи дио Републике Српске, изазвало је нове поплаве, а јуче је најкритичније било у Градишци, у којој је под водом 500 домаћинстава и у Приједору, гдје је заплављено 250 кућа.

Због поплава у Градишци и Приједору проглашена је ванредна ситуација. Ванредне мјере одбране од поплава проглашене су и у Костајници и Козарској Дубици, док су у Новом Граду на снази редовне мјере заштите од поплава.

Мјештанка насеља Сењак у Градишци Милка Голић је казала да су за њу, али и комшије ноћи биле бесане, јер се, упркос пумпама, које раде даноноћно, вода не повлачи из објеката.

- За само неколико минута у петак предвече у кући је било више од пола метра воде. Нико нас није обавијестио из локалне управе о могућим поплавама да бисмо се припремили. Штета је велика, а страхујемо и од нових падавина - испричала је Голићева.

И Јово Којић из овог насеља сматра да је требало да их надлежни извијесте о томе да има проблема са црпним пумпама и да оне које су исправне неће моћи да преузму све оборинске и канализационе воде.

- У нашим објектима већ два дана налазе се искључиво канализационе воде, што значи да је било пропуста надлежних служби - казао је Којић.

Због квара на агрегату на црпној станици "Кеј" фекалне и оборинске воде у насељу Сењак направиле су колапс и поплављено је 500 домаћинстава. У локалној управи се правдају да нису знали да је један од агрегата у квару и да ће доћи до излијевања фекалија. Водостај Саве у Градишци је у порасту и јуче је износио 732 центиметра.

Критично је и у Приједору, гдје је у насељима Тукови, Рашковац и Гомјеница заплављено око 250 кућа због излијевања Сане и Гомјенице из корита и продора подземних вода. Водостај Сане јуче је износио 460 центиметара и нижи је за 15 центиметара у односу на суботу.

Љубица Кесић из Тукова је нагласила да је ово четврти пут ове године да је поплављена.

- Једино је добро што је вода пред кућом, а не у кући, као у мају. Поплављен ми је пластеник, све је пропало пред саму бербу - казала је она.

Жељко Јурић из истог насеља је истакао да му је вода ушла у подрум и у гаражу и да је на корак да уђе у кућу. Ништа боље није ни у дворишту Шефике Бешић, која је рекла да јој вода ове године трећи пут улази у подрум.

- Трећи пут ове године под водом су дрва, кауч и ситне ствари које ту држим, али највише се бојим да вода не иде и даље и да не дође у кућу - казала је она

Пресјечен је путни правац Приједор - Бишћани и саобраћај се одвија алтернативним правцем, док у насељу Рашковац од суботе нема струје, јер је искључена поплављена трафо-станица код кожаре. Ријека Уна излила се на магистрални пут Козарска Дубица - Костајница, у мјесту Вриоци, због чега се саобраћа једном траком. На дионици магистралног пута Приједор - Козарска Дубица, на локалитету Доњи Јеловац улегао се коловоз, па се и ту саобраћа једном траком.

У Козарској Дубици водостај Саве јуче је износио 859 центиметра и у порасту је. На подручју Костајнице водостај Уне има тенденцију раста и јуче ујутро је износио 417 центиметра, што је за 67 више од коте редовне одбране од поплава. У насељу Шеварлије од заобалних вода заплављено је 12 кућа.

Водостаји ријека Уне и Сане у Новом Граду стагнирају. Директор Основне школе "Бранко Ћопић" из Доњих Агића Миленко Томић је рекао да данас почиње настава у централној и пет подручних школа. Због излијевања Сане прекинут је саобраћај на путу Урије - Шућа, а подземне воде излиле су се у насељима Прекосање и Ограде.

Олујно невријеме које је у петак навече захватило србачку општину проузроковало је велику штету на електромрежи, путевима и кућама. Највећа штета причињена је у ужем градском језгру и селима Бајинци, Дуго Поље, Доњи Кладари, Повелич, Ножичко и Стари Мартинац, гдје је оштећена далеководна и нисконапонска мрежа, па је већи број домаћинстава остао готово 24 часа без струје. Бујичне воде су уништиле макадамске путеве, а јак вјетар је обарао дрвеће и скидао цријеп са кућа.

Требиње

Јака и обилна киша, која је пала протеклог викенда у Требињу, проузроковала је благо замућење воде на изворишту градског водовода. У требињском "Водоводу" савјетују потрошачима да воду за пиће прије употребе прокувавају, из превентивних разлога. Према подацима из Метеоролошке станице Требиње, само за два сата у овом граду пало је 67 литара кише по метру квадратном.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана